open-navfaktor-logo
search
Prekrasna
Dvogodišnja Dina za rođendan poklonila stablo svom gradu
Poprilično neobičan i nesvakidašnji e-mail stigao je nedavno na adresu preduzeća Park, a napisala ga je Dinina mama Adna
13.09.2019. u 09:53
get url
text

Prekrasna, dvogodišnja Dina i jedno stablo japanske trešnje jutros zajedno u Velikom parku u Sarajevu. Jedan rođendanski dar, jedan dragocjen poklon svom gradu, a poruka, pouka i ulaganja u budućnost bezbroj. Od jutros Dinino stablo japanske trešnje raste i krasi sarajevski Veliki park, baš kao i dvogodišnja, preslatka Dina svoje Sarajevo, kome se ponosno može pohvaliti doprinosom svojoj i budućnosti svojih sugrađana. Naime Dina sutra slavi drugi rođendan, a danas je već ručicama pomagala mami, tati i radnicima Parka da u Velikom parku zasade njen rođendanski poklon svom gradu, saopćilo je KJKP Park.

Poprilično neobičan i nesvakidašnji e-mail stigao je nedavno na adresu preduzeća Park, a napisala ga je Dinina mama Adna. Vođena primjerom prijatelja Edina i Ine, prije osam godina na rođendan njihove kćerke Noe, Dinina mama imala je samo jednu molbu, na drugu godišnjicu rođenja djeteta sa suprugom pokloniti i zasaditi stablo svoje kćerke u nekom od parkova Sarajeva. Željela je da to bude stablo koje će krasiti sarajevsko zelenilo, a molila je da bude ili u prostor gdje su se Dinini roditelji upoznali i zaljubili, prvi park u kojem Dina boravi ili se igra još od svog sedmog dana, možda park u kojem je Dina prohodala ili po njihovom mišljenju najljepša ulica, koju treba pretvoriti u šetalište. Čak su i alat imali spreman, a od Parka su tražili da im pomognu da u Parkovom rasadniku u Nedžarićima izaberu odgovarajuće stablo i da zajedno odrede lokaciju. Uposleni u Parku s posebnim simpatijama, ali i velikim poštovanjem su prihvatili pismo Dinine mame, baš kao pravu rijetkost, mada to nikako ne bi smjelo biti.

{$galerijaFotografija}

Vrlo brzo dogovoreno je da stablo bude japanska trešnja koje će svakog proljeća ružičastim beharom oduševljavati i mirisom mamiti brojne prolaznike. Tokom ljeta svojom krošnjom s puno lista pomoći će užurbanim prolaznicima da odmore u njenom hladu na parkovskoj klupi. Izbor je pao na Veliki park, zato što Dina upravo u njemu boravi i igra se gotovo svakog dana. Kako bi sutrašnja rođendanska zabava prošla neometano, dogovoreno je da japanska trešnja bude zasađena već danas. Jutros je sve obavljeno za tili čas, radnici Parkove jedinice iz Centra pripremili su zemljište, vrtlari iz Nedžarića dovezli tri puta stariju sadnicu od svoje vlasnice, a Dina je s roditeljima već spremno čekala na dogovorenom mjestu. Posao je obavljen vrlo brzo, Dina je ponosno pozirala i slikala se, veselo ručicama dirala zemlju uz korijen i deblo svoje trešnje, trčkarala po travi i radovala se daru svome gradu.

-Naša rođendanska želja Dini i njenom stablu bila je da se u životu hrabro odupru svim vjetrovima i nepogodama i da cvijetno i sretno dočekuju mnogobrojna, buduća proljeća. Dina je danas uz svoje roditelje djelovala veličanstveno, baš kao i njen primjer koji bi, u mnoštvu sivila, mogli i trebali slijediti mnogi od nas - saopćili su iz Parka.

Dvogodišnja Dina za rođendan poklonila stablo svom gradu - 13. 9. 2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.