open-navfaktor-logo
search
Potvrdio direktor
Dvije uposlenice Opće bolnice pozitivne na koronavirus, zatvaraju se odjeli za ginekologiju i pedijatriju
Dvije uposlenice Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu pozitivne su na prisustvo koronavirusa, potvrdio je za N1 direktor ove ustanove Zlatko Kravić.
10.06.2020. u 17:51
get url
text

On je kazao da se zatvaraju odjeli za ginekologiju i pedijatriju u ovoj bolnici. Radi se na tome da se pronađe rješenje za smještaj pacijenata, potvrdio je direktor bolnice za N1.

Kako je potvrdio Kravić, zdravstveno osoblje ove ustanove bit će testirano u narednim danima. 

Kako Faktor nezvanično saznaje, dvije medicinske sestre su radile na Odjelu za pedijatriju, a svi radnici bolnice koji su bili u kontaktu s njima trebaju da se jave doktoru porodične medicine u Domu zdravlja KS. Također, prema nezvaničnim informacijama, ljekari iz Doma zdravlja su već poslali u samoizolaciju ukupno 11 pedijatrijskih sestara. 

Testirani su i uposlenici Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo te će rezultati vjerovatno ubrzo biti poznati. Pretpostavka je da će pacijente iz Opće bolnice, sa odjela ginekologije i pedijatrije, sada morati preuzeti Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Nezvanično se može saznati da je na COVID-19 pozitivna i jedna sestra iz Urgentnog centra bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Dr. Kravić takvu informaciju za sada nije potvrdio.

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo u KS, prema nezvaničnim informacijama, sada će detaljno isprovjeravati šta se dešava u Općoj bolnici, vidjeti da li je eventualno bilo nekih propusta kada su u pitanju epidemiološke mjere te dati upute za postupanje u narednom periodu. 

Inače, prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 527 uzoraka, od kojih je 26 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i i Kantonu Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.