open-navfaktor-logo
search
Početak kampanje
Dvije trećine osoba s mentalnim poteškoćama nikada ne zatraže pomoć
"Može se dogoditi svakome" glavni je slogan kampanje povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja
09.10.2018. u 17:57
get url
text

U povodu 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Caritas BiH, u saradnji s mrežom partnera iz jugoistočne Evrope, pokrenuo je javnu kampanju pod sloganom "Može se dogoditi svakome".

Kampanja ima za cilj podići svijest o značaju zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba s mentalnim poteškoćama, a provodi se u okviru EU finansiranog projekta SOCIETIES - Podrška udruženjima civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, socijalnom uključivanju osoba s poteškoćama u razvoju i u primjeni standarda EU u jugoistočnoj Evropi.

- U svijetu preko 400 miliona ljudi boluje od neke mentalne bolesti, a daleko veći broj stanovnika ima neki oblik mentalnih poteškoća. Od toga dvije trećine nikada ne zatraži pomoć iz stida ili straha od surove reakcije okoline. Osobe sa mentalnim poteškoćama često su stigmatizirane, diskriminirane, zanemarene i odbačene iz društva, pa čak i iz kruga najbližih. Ovom kampanjom nastojimo ukazati kako su mentalni poremećaji prave bolesti, poput svih drugih, te kako se uz odgovarajući tretman mogu efikasno liječiti, naročito ukoliko se sa liječenjem započne na vrijeme - ističu iz Caritasa BiH.

U proteklom periodu, počevši od 1. oktobra, organizacije Caritasa iz jugoistočne Evrope putem svojih društvenih mreža, dijelile su postove s porukama povezanim sa sloganom kampanje. Ukupno 15 ilustracija širi poruku "Može se dogoditi svakome": Svatko može eksplodirati, Svatko može izgorjeti, Svatko se može raspasti, Svatko može potonuti...

U okviru navedene antistigma kampanje pokrenut je i međunarodni konkurs za grafičko rješenje uz slogan "Može se dogoditi svakome". Odabir najkreativnijih prijedloga vrši se putem online glasanja na www.projectsocieties.org, a pobjednički radovi će biti objavljeni 10. oktobra.

Ovogodišnja kampanja provodi su u saradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Fenix", Udruženjem za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar, te Kantonalnim udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "APEL" Sanski Most.

Tako će Caritas BiH 10. oktobra u Sarajevu dijeliti promotivne materijale te uputiti poziv i poticaj za zajednički napor oko smanjenja stigme i socijalne isključenosti osoba s mentalnim poteškoćama.

Istog dana, Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Fenix" organizirat će u Tuzli promotivni skup "Odluči krenuti, zajedno ćemo naći put".

Pored toga, Udruženje za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar, organizirat će u Mostaru predavanje prof. Marka Romića, spec. traumatske psihologije na temu "Mentalno zdravlje mladih u promjenjivom svijetu", dok će Kantonalno udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "APEL" Sanski Most održati uličnu akciju.

Caritas BiH potiče sve građane, prvenstveno mlade, volontere da udruže svoje glasove kako bi odzvanjali kao jedan i kako bi upozorili na rastuće probleme mentalnog zdravlja u BiH, jer se može dogoditi svakome.

Ovaj projekt finansira EU, a provodi se u pet zemalja zapadnog Balkana, koje su u pred pristupnom postupku prema EU. U BiH se provodi u saradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Fenix", a uz podršku Federalnog ministarstva zdravlja, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo te Centra za mentalno zdravlje Vitez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.