Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora te potreba postizanja konsenzusa radi daljeg napretka zemlje bile su teme današnjeg susreta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije Erica Nelsona i Matthewa Fielda s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Kako je Feni potvrđeno iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, na susretu s Komšićem ambasadori su razgovarali i o napretku BiH u oblasti reformi, ali i partnerstvu zemlje s Evropskom unijom i Sjevernoatlantskim savezom (NATO).

Ovaj susret zakazan je uoči sutrašnjih sjednica Predsjedništva BiH od kojih bi na redovnoj sjednici trebalo biti razmatrano usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, dok je vanrednu tražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u vezi s odlukom o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Nakon današnjeg sastanka u zgradu Predsjedništva BiH došao je i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je novinarima potvrdio da je razgovarao s Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem (SDA). Izrazio je očekivanje da će pitanje ANP-a kao i imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, kojeg je predložio Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), biti riješeno sutra.

Lider SDA također je potvrdio da ukoliko ne bude podrške za slanje ANP-a u sjedište NATO-a u Brisel, neće biti podržano imenovanje Tegeltije za novog predsjedavjućeg Vijeća ministara. Ranije su lideri SDA, SNSD-a kao i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Izetbegović, Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od BiH zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu. Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Inače, usvajanje ANP-a beskompromisno traži SDA uvjetujući to podrškom imenovanju Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.