open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Dvije osobe uhapšene zbog sumnje da su oštetile budžet RS-a za pola miliona KM
Uhapšeni se sumnjiče za oštećenje povjerilaca, nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, povredu obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavnje
05.12.2019. u 12:28
get url
text

Policajci Policijske uprave Banja Luka uhapsili su osobe B. M. i M. Č. zbog sumnje da su počinili krivična djela oštećenje povjerilaca, nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, povredu obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavnje.

Ove osobe sumnjiče se da su u mjesecu augustu ove godine, znajući da su blokirani računi akcionarskog društva iz Banja Luke od strane povjerilaca, zaključili ugovor o poslovnoj saradnji sa društvom ograničene odgovornosti iz Banja Luke, nakon čega su izdavali poslovne prostore, a novac od zakupnine su uplaćivali na račun društva ograničene odgovornosti, a po nalogu B. M. Na taj način, osumnjičena lica su oštetili budžet Republike Srpske za iznos od oko 559.940 KM - navodi se u saopćenju PU Banja Luka.

Dodaje se i da se B. M. sumnjiči i da je u oktobru u Banjoj Luci, kao odgovorno lice akcionarskog društva iz Banja Luke zaključio predugovor o zakupu poslovnog prostora sa fizičkim licem iz ovog grada, gdje je fizičko lice na poslovnom prostoru izgradilo hostel, a što nije evidentirano u knjigovodstvenim evidencijama navedenog akcionarskog društva iz Banje Luke.

- U toku je kriminalistička obrada lica lišenih slobode, a nakon dokumentovanja predmeta, protiv njih će biti podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima. O svemu navedenom je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.