Najmanje dvije osobe poginule su nakon potonuća čamca sa neprijavljenim migrantima u Egejskom moru kod turskog grada Bodruma, javlja Anadolu Agency (AA).

Mještani priobalnog naselja Gumbeta prijavili su policiji da su čuli migrante kako traže pomoć, nakon čega su na mjesto nesreće stigle spasilačke ekipe Turske obalske straže. 

Čamac “Ela“ dug oko šest metara potonuo je sa oko 30 neprijavljenih migranata među kojima je bilo i žena i djece. Turska obalska straža je pravovremenom intervencijom iz vode spasila 20 migranata i predala ih ambulantnim ekipama na obali. 

Turska obalska straža saopćila je da je 20 spašenih migranata prebačeno u bolnicu, gdje su dvije teže povrijeđene osobe preminule. Spasilačkoj akciji pridružilo se i nekoliko mještana. 

Tokom dramatičnih trenutaka jedan saobraćajni policajac je uzeo u naručje sedmogodišnju djevojčicu koja je prestala disati i trkom ju je odnio ambulantnoj ekipi. Uplakani policajac pratio je pokušaj reanimacije, a ambulantnim vozilom djevojčica je odvezena u bolnicu.

Ronioci Obalske straže tragaju za još desetak neprijavljenih migranata koji se vode kao nestali. Turska obalska straža saopćila je da je 20 spašenih migranata prebačeno u bolnicu, gdje su dva teže povrijeđena migranta preminula.