open-navfaktor-logo
search
Nesreća
Dvije osobe poginule i više od 40 povrijeđeno u sudaru vozova u Češkoj
Dvije osobe su poginule i više od 40 povrijeđeno u sudaru brzog voza iz pravca Minhena s putničkim vozom u Češkoj Republici u srijedu.
04.08.2021. u 11:15
get url
text

Četiri teško povrijeđene osobe prebačene su helikopterom, a sedam su na operaciji, dok je 31 osoba lakše povrijeđena u sudaru u blizini zapadnog češkog grada Domazlice, saopćila je regionalna spasilačka služba.

- Voz Ex 351 prošao je kroz signal za obavezno zaustavljanje i sudario se s putničkim vozom - objavio je ministar saobraćaja Karel Havlicek na Twitteru, misleći na ekspresni voz koji je saobraćao od Minhena do Praga.        

Snimci na Češkoj televiziji prikazuju smrskanu vozačku kabinu u lokomotivi brzog voza, kao i prednji dio lokalnog voza. Oba voza su prevrnuta.

Novinska agencija CTK javila je da je služba za vanredne situacije poslala četiri helikoptera nakon nesreće, koja se desila iza osam sati ujutro u blizini sela Milavce, 140 kilometara jugozapadno od Praga.

Zapovjednik regionalne vatrogasne brigade Jaroslav Hrdlicka izjavio je za Češku televiziju da spasioci još tragaju za jednom osobom u olupinama vozova, prenosi Reuters.

Češke željeznice saopštile su da su u sudaru učestvovali međunarodni brzi voz koji povezuje zapadni češki grad Plzen s Minhenom u Njemačkoj i lokalni putnički voz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.