open-navfaktor-logo
search
New York
Dvije medicinske sestre zaradile 1,5 miliona dolara za lažne vakcinalne kartone
Medicinske sestre Julie DeVuono i Marissa Urraro navodno su lažirale kartice vakcinacije protiv COVID-19 unoseći lažne podatke o injekcijama u informacioni sistem za imunizaciju države New York (NYSIIS), prije nego što su ljudima naplatile kartice.
01.02.2022. u 08:57
get url
text
Ilustracija

Iz ureda tužioca navode da su dvije medicinske sestre iz New Yorka zaradile oko 1,5 miliona dolara na šemi lažnih vakcinalnih kartona.

Njih dvije su uhapšene u četvrtak, 27. januara, i optužene su za falsifikovanje drugog stepena. 

Prema tužiocima, par je naplaćivao 220 dolara za odrasle i 85 dolara za djecu kako bi dobili lažne kartice o vakcinaciji, prenosi Unilad.

Dok su pretraživali DeVuonov dom, organi za provođenje zakona zaplijenili su 900.000 dolara i knjižicu u kojoj je dokumentovan profit od novembra 2021. do januara 2022. koji je par ostvario, a koji je premašio 1,5 miliona dolara.

Knjižica u kojoj je vođena evidencija

FOTO: Suffolk County District Attorney's Office

Barry Mark Smolowitz, DeVuonov advokat, rekao je za NBC News da su se i njegov klijent i Uraro izjasnili da nisu krivi.

Michael J. Alber, Urrarov advokat, kazao je da optužba ne bi trebala zasjeniti dobar posao koji je Urraro uradila za djecu i odrasle na polju medicine.

Raymon A Tierney, okružni tužilac Suffolk, također je dao izjavu u vezi sa slučajem.

- Ove osobe su navodno koristile svoje pozicije licenciranih zdravstvenih radnika da bi se upustile u kriminalno ponašanje za svoju finansijsku korist - rekao je on.

Dvije medicinske sestre su uhapšene nakon što su prikriveni detektivi navodno otkrili da je u više navrata prikrivenom detektivu dat karton vakcinacije bez da je primio injekciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.