open-navfaktor-logo
search
Blokirane ceste
Dvije Izraelke ubijene u napadu iz vozila na okupiranoj Zapadnoj obali
Dvije Izraelke su ubijene, i još jedna je teško ranjena u petak u napadu vatrenim oružjem iz vozila u pokretu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćili su izraelska vojska i liječnici.
07.04.2023. u 12:49
get url
text

Vojska je navela da su naoružani ljudi izveli napad na čvorište Hamra, u sjevernom dijelu doline rijeke Jordan. Nije odmah pružila detalje o identitetu ubijenih žena.

Služba Hitne pomoći Magen David Adom saopćila je da je potvrdila "smrt dviju žena u dvadesetim godinama i pružila je medicinsku pomoć 40-godišnjoj ženi u teškom stanju".

Vojska je navela da je blokirala ceste oko mjesta pucnjave i pokrenula potragu za napadačima.

Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što je Izrael bombardirao Gazu i Liban kao odgovor na palestinsku raketnu vatru s te dvije teritorije.

Bila je to najveća salva ispaljena iz Libana otkako je Izrael vodio 34-dnevni rat s militantnom grupom Hezbollahom koju podržava Iran 2006. i prvi put da je Izrael potvrdio napad na libansku teritoriju od aprila 2022.

Došlo je do eskalacije nakon što se izraelska policija u srijedu sukobila s Palestincima unutar džamije Al-Aqsa u žarišnoj tački u anektiranom istočnom Jerusalemu - trećem najsvetijem mjestu islama, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.