navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Britanski naučnici

Dvije doze vakcine ne sprečavaju zarazu omikronom

Naučnici iz Velike Britanije upozoravaju kako dvije doze vakcine protiv koronavirusa nisu dovoljne da spriječe zarazu omikron varijantom, piše BBC.

Objavljeno: 10.12.2021. u 19:32
get url
text

Rana analiza slučajeva zaraze omikron i delta varijantama u Velikoj Britaniji pokazala je da su vakcine bile manje djelotvorne u zaustavljanju nove varijante. Međutim, treća doza značajno je povećala zaštitu, na oko 75 posto.

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila je da će vakcine i dalje vjerovatno pružiti dobru zaštitu od teškog oblika zaraze koji bi inače trebao bolničko liječenje. Zabrinutost o slabijoj djelotvornosti vakcina pojavila se nakon otkrića omikrona, mutirane varijante virusa.

Naučnici su analizirali podatke iz 581 slučaja zaraze omikronom i hiljade slučajeva zaraze deltom kako bi izračunali koliko su vakcine bile djelotvorne protiv nove varijante. Istraživanje je pokazalo veliki pad djelotvosrnosti AstraZenece i značajan pad za dvije doze Pfizera. Međutim, treća doza povećala je zaštitu od pojave simptoma koronavirusa na između 70 i 75 posto.

Procjenjuje se da će više od polovine svih novozaraženih u Velikoj Britaniji biti zaraženo omikronom do sredine decembra i da će, ako se taj rast nastavi nesmetano, do kraja ove godine biti više od milion zaraženih.