open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Dvadeset šest godina od pogibije Tigra sa Žuči: Domovinu je branio i srcem i dušom
Safet Isović je, u borbi za oslobođenje Mijatovića kose u Zabrđu, dao najvrednije za ovu domovinu, svoj život
12.06.2019. u 13:50
get url
text

Dvadeset šest godina poslije pogibije Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške brigade Armije RBiH, dobitnika ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Tigra sa Žuči, na njegovom mezaru okupili su se članovi porodice, prijatelji i saborci da polože cvijeće i prouče mu Fatihu.

Supruga Mirsada i nakon toliko godina čuva uspomenu na svog Safeta i teško joj je i danas da govori o njemu.

- Kao da je bilo jučer, dosta je vremena prošlo, a emocije me vraćaju stalno na taj period. Kiša, grmljavina... Ne može da se ne osjeti praznina, nedostaje i meni i djeci. Hvala Bogu djeca su porasla, sin Adi se oženio, kćerka Anja se udala, ali svi njegujemo uspomenu na našeg muža i oca – kaže Mirsada Isović za Faktor.

{$galerijaFotografija}

Safet je, u borbi za oslobođenje Mijatovića kose u Zabrđu, dao najvrijednije za ovu domovinu, svoj život.

- Srcem, dušom i sa velikom ljubavlju išao je na liniju. Kratko smo provodili vremena tad s njim. Djeca su bila mala. Uglavnom bi svratio kući da se presvuče. Jedne je prilike tako sjeo i djecu uzeo u krilo. Rekao je: "Djeco moja draga, nemam kad ni da vas vidim". Bilo je saboraca koji su u želji za svojom djecom, koja su otišla iz države, dolazili da vide našu djecu. Ako ništa, mi nismo otišli daleko od njega, bili smo tu pa barem da ga vidimo sa vremena na vrijeme – kaže Mirsada.

Stalno je, kaže, spominjao svoje saborce i ljudski život mu je bio najvredniji.

- Znam da je radio srcem. Uvijek je pravio procjene kako da nešto uradi i postigne, a da ne stradaju ljudski životi. Svašta bih mu o njemu imala ispričati – kaže Mirsada dok briše suze.

Sado Šatrović, predsjednik Udruženja "Druga viteška", kaže kako je Safet bio divan čovjek, vedrog duha.

- Bio je uvijek nasmijan, imao je razumijevanja za borce, nikada nije pokazivao da je neraspoložen, zabrinut, nije bio namrgođen, iako u takvim uslovima mi smo uvijek nalazili vremena da sjednemo i porazgovaramo. Uvijek je bio sa nama, razmjenjivao mišljenja, kada je bilo vrijeme za teške odluke slušao je i naše ideje i uvažavao ih. Kada smo planirali napad na Mijatovića kosu, pričali smo, pa mi kaže: "Sado, nemoj ići na prvom talasu, ostani ovdje sa mnom. Kažem ja njemu: "Nemoj komandante, ti znaš da sam ja gore sigurniji jer će neprijatelj početi granatirati". Mi smo razbili te četnike, porazili ih nanijeli im štetu, ali on nije doživio da slavi tu pobjedu sa nama – prisjeća se Šatrović.

Kaže kako je Safet Isović bio oficir iz naroda, uvijek na prvoj liniji.

- Sa borcima iz naroda, uvijek sa nama, živio je sa borcima i dao život zajedno sa svojim borcima. Evo i danas na šehidskom mezarju ni po čemu se ne razlikuje od ostalih saboraca. Mi ih nikada nećemo zaboraviti. Mladi ne uče historiju na pravi način, bliža historija nije zastupljena, mi stalno pričamo ko su bili naši borci i naši komandatni. Trebalo je puno toga uraditi. Mi smo odbranili državu, ali konci su ispušteni i samo se sada udruženja bore, mi čuvamo sjećanje – zaključuje Šatrović.

Godišnjica pogibije Safeta Isovića
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.