open-navfaktor-logo
search
Mjesečno 200 KM
Dvadeset i tri vrtića se prijavila, javni poziv za djecu sa liste čekanja sredinom iduće sedmice
Školska godina u JU Djeca Sarajevo počinje 9. septembra te je planirano i da djeca sa liste čekanja tada krenu u vrtiće
23.08.2019. u 07:51
get url
text

Dvadeset i tri vrtića su se prijavila na Javni poziv Vlade Kantona Sarajevo za prijem djece sa liste čekanja Javne ustanove Djeca Sarajeva.

Kako je za Faktor kazala Azra Ivazović, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno obrazovanje i inkluziju, već od ponedjeljka komisija je počela sa obilaskom svih prijavljenih privatnih predškolskih ustanova, koje su dostavile traženu dokumentaciju u Javnom pozivu.

- Planiramo krajem ove sedmice, najkasnije u ponedjeljak završiti obilazak. Prema trenutno prijavljenim raspoloživim kapacitetima, na raspolaganju u privatnim ustanovama imaju nešto više od 700 mjesta. S tim što imamo najveći problem sa odgojnom grupom od šest mjeseci do tri godine, za kojom je inače najveće interesovanju i u javnim ustanovama – pojašnjava Ivazović.

Ivazović ističe da će se djeca moći upisati samo u one ustanove koje budu ispunjavale sve uslove.

- Mi ćemo po završetku obilaska privatnih ustanova raspisati javni poziv za prijem djece koji će sadržavati spisak privatnih ustanova koje ispunjavaju uslove, gdje će roditelji moći aplicirati. Javni poziv će biti raspisan sredinom naredne sedmice, možda već u utorak ili u srijedu, a bit će otvoren sedam dana – pojašnjava Ivazović.

Školska godina u JU Djeca Sarajevo počinje 9. septembra te je planirano i da djeca sa liste čekanja tada krenu u vrtiće.

- Mi ćemo se prilagođavati JU Djeca Sarajeva, mada ako procedura i ranije bude okončana djeca će moći krenuti i ranije. Za svako dijete iz budžeta će biti izdvojeno 200 maraka koliko se izdvaja i za djecu u JU Djeca Sarajeva. Boravak djeteta u JU Djeca Sarajeva iznosi 360 KM, roditelji plaćaju 160 KM a Vlada subvencionira sa 200 KM – kazala je Ivazović.

Ističe, također, kako JU Djeca Sarajeva za vrtiće "Lužani" na Ilidži, "Ribica" u Hadžićima i "Trešnjica" u Vogošći nisu ni raspisivali konkurs za upis djece u određene odgojne grupe.

- U javnom pozivu za prijem djece obuhvatit ćemo i te odgojne grupe na području općina Ilidža, Hadžići i Vogošća, jer roditelji uopće nisu ni imali priliku da prijave svoju djecu jer Javna ustanova nije raspisivala konkurs te će ovaj put imati priliku da apliciraju – zaključuje Ivazović te dodaje da je za ovaj projekat Vlada iz budžeta izdvojila oko 600 hiljada maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.