open-navfaktor-logo
search
Premijer liga
Dva velika derbija: Sarajevo dočekuje Željezničar, Velež gostuje Pod Bijelim brijegom
Večeras su na programu dva derbija 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.  
10.05.2022. u 07:46
get url
text

Sarajevo i Željezničar od 20 sati na stadionu Koševo igraju treći ovosezonski derbi.

U dva koja su odigrana ove takmičarske godine, Sarajevo i Željo imaju po jedan trijumf. Bordo tim je u 10. kolu na Koševu slavio sa 2:0, a Željo je u 21. kolu na Grbavici trijumfovao identičnim rezultatom.

Favorita u derbijima nema, iako blaga prednost zbog domaćeg terena pripada Bordo timu koji želi osvetu za poraz na Grbavici.

Trener Sarajeva Aleksandar Vasoski najavio je vječiti derbi.

- Najveća utakmica u državi, zadnji derbi ove sezone. Imamo svoje motive, pogotovo poslije poraza u zadnjem derbiju. Mislim da smo spremni na svakom polju, naučili smo iz zadnjeg poraza. Bit će tu dosta borbe, dosta andrenalina, a svaku grešku Željinu moramo iskoristiti - rekao je Vasoski.

Treneru Želje Edisu Mulaliću je ovo četvrti komšijski duel, a u prethodna tri njegov tim bio je stopostotan, uz gol razliku 4:0.

- Teška utakmica za nas sve, pogotovo ko ima osjećaj pripadnosti klubu. Nema se puno za reći. Nije floskula, u tim utakmicama hladna glava i vruće srce izvuće dobar rezultat - rekao je Mulalić.

Bordo tim se nalazi na četvrtoj poziciji sa 42 boda, dok se Željezničar nalazi na poziciji ispod sa četiri boda manje.

Na centru će se na najvećem bh. stadionu naći Admir Musić.

Pored sarajevskog u istom terminu igra se i mostarski derbi u kojem se Pod Bijelim brijegom sastaju novi prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski i ekipa Veleža.

Iako ova utakmica baš i nema nekog rezultatskog značaja za mostarske klubove jasno je da nas očekuje dosta uzbuđenja u duelu ljutih rivala.

Važno je naglasiti da je na prva dva derbija ove sezone bolji bio tim Zrinjskog. Ipak, forma Veleža i činjenica da su kao i večerašnji domaćin rezultatski potpuno rasterećeni obećavaju, pa je velika nada i navijača Rođenih.

U Veležu se raduju derbiju prije svega što će to biti dobar test pred finale Kupa Bosne i Hercegovine, kao i iz razloga što će ovog puta Pod Bijelim brijegom biti i navijači Rođenih.

Treneri Sergej Jakirović i Feđa Dudić na tradicionalnoj zajedničkoj konferenciji za medije najavili su igru za gol više i trijumf.

Pravdu na ovom susretu dijelit će Haris Kaljanac.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.