open-navfaktor-logo
search
Dobri odnosi
Dva stoljeća Sarajevskog purima: Vrijednosti na kojima je sazdana Bosna
U Sarajevu je danas upriličena konferencija "Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima"
07.11.2019. u 13:29
get url
text

Događaji u vezi sa Sarajevskim purimom govore o građanskoj odgovornosti i hrabrosti, o ibrahimovskom jedinstvu i komšijskoj solidarnosti koju moramo ostaviti budućim generacijama. To su vrijednosti na kojima je Bosna sazdana i bez kojih nema ni nas, naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, poručeno je danas na konferenciji u Sarajevu povodom obilježavanja 200 godina Sarajevskog purima, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Islamske zajednice i Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz podršku turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), u Sarajevu je danas upriličena konferencija "Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima".

Današnja konferencija ima za cilj pokazati na primjerima kroz historiju od 500 godina dobre odnose između muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini s namjerom promocije suživota Jevreja i muslimana kao integrativnog dijela bosanskohercegovačke kulturne baštine.

Konferenciji je prethodilo otvorenje izložbe "Sarajevski purim", autora Elija Tauber, koji je ovom prilikom istakao kako je to u okviru jevrejske zajednice poznat kao jedan događaj koji je baziran najvećim dijelom na priču koju je napisao Zeki Efendi, priča koja govori o tome, ali koja u sebi sadrži i veliki broj legendi.

Kazao je kako je ova izložba rezultat istraživanja u arhivima Gazi Husrev-begove biblitoke, Arhiva Jevrejske zajednice, Arhiva Srednjebosanskog kantona (SBK) u Travniku i Osmanskog državnog arhiva u Istanbul.

Dodao je kako je značajno pojasniti šta je to purim, da u svijetu postoji oko 100 sličnih praznika. Kako je rekao, Sarajevski purim je je jedinstven, s obzirom na činjenicu da su građani Sarajeva, sarajevski muslimani spasili Jevreje od ugnjetavanja, to nema ni u jednom drugom purimu.

Karić: Tužan događaj sa sretnim ishodom

Redovni profesor na Fakultetu islamski nauka (FIN) u Sarajevu Enes Karić, koji je na današnjoj konferenciji kao uvodničar govorio na temu "Mitovi o položaju Jevreja u Osmanskoj imperiji", novinarima je kazao kako se danas obilježava jedan, po svojoj poruci, tužan događaj sa sretnim ishodom.

Podsjetio je kako su prijatelji o kolega tadašnjega rabina Danona, otišli kod muslimana, i to kod muslimana u kafanama i čajdžinicama, podigli su svijet, a oni su onda izbavili Jevreje iz zatvora.

-Koliko znam, do sada o tome nije bilo filma, nije bilo ni neke romaneskne obrade tog događaja, a ja mislim da je on itekako važan, prvo, i čini mi se jedino, zbog toga što su među običnim narodom postojale horizontalne veze, socijalne veze, društvene i veze prijateljstva, običnog narodnog prijateljstva. Želim na kraju kazati da je dobro kad nas komšije i susjedi, drugih svjetonazora ili drugih religija, spase, izbave i kad nas tretiraju kao ljudska bića - poručio je Karić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci istakao je kako je veoma značajno obilježiti događaj od prije 200 godina, a koji pokazuje jedan skladan život Sarajlija, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

-Jednostavno to samo pokazuje i dokazuje da se u ovim krajevima nije uvijek mrzilo, i nismo samo čekali pet minuta za neku osvetu, nego se i lijepo živjelo, pomažući jedni druge, živeći jedni s drugima, jednostavno smo dokazali da je to moguće - rekao je Finci, te dodao:

"Mislim da je jako značajno i danas kada su tenzije u svijetu visoke, kada su sasvim drugačiji odnosi između muslimanskog svijeta i drugih, kada svugdje postoji užasan porast islamofobije, da dokažemo da se može živjeti normalno. Ako Jevreji u BiH mogu normalno živjeti s muslimanima, zašto to ne mogu i svi ostali u cijelom svijetu."

Kavazović: Bosanski muslimani i bosanski Jevreji su jedno tijelo 

Na današnjoj konferenciji bilo je planirano i obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, koji je od samog početka dao veliku podršku održavanju ove konferencije, no iz opravdanih razloga i ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao današnjem skupu. Njegovu poruku prisutnima pročitao je Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta.

Kavazović je u poruci zahvalio svima koji su predano radili na realizaciji ove konferencije, kao i svima koji su došli, kako je rekao, motivirani namjerom da pomognu da se rasvijetle događaji u vezi sa Sarajevskim purimom. Podvukao je kako "nam riječ Božija kazuje da od postanka čovjeka postoje samo dobri i loši ljudi, da ničije porijeklo, rod ili društveni status nisu ono po čemu treba da ga vrednujemo".

-Bosanski muslimani i bosanski Jevreji su jedno tijelo. Naše veze su tkane i u vremenima iskušenja i u periodima blagostanja i interakcije, u kojoj smo jedni od drugih učili i u dobru se pomagali. Ali oba naša naroda su propatili i znaju šta su pokušaji da ih se istrijebi i uništi. Isto tako, oba naroda su i pokazali kako se ne gubi nada u čovječnost i pored velikog zla kojemu smo izloženi, i u našoj dalekoj ali i nedavnoj prošlosti, i kako se bori da bi se opstalo. I danas, kada zlo antisemitizma i antimuslimanske mržnje i islamofobije uzima zamaha u našem okruženju i širom Evrope i svijeta, valja nam obnoviti naš zavjet da ćemo i dalje biti dobre komšije i bdjeti jedni nad drugima, kao što smo to činili u prošlosti. Bilo je vremena kada su zli ljudi upravljali procesima, ali to je bilo samo zato što su dobri bili pasivni. Događaji kojih se prisjećamo Sarajevskim purimom govore o toj građanskoj odgovornosti i hrabrosti, o ibrahimovskom jedinstvu i komšijskoj solidarnosti koju moramo ostaviti budućim generacijama. To su vrijednosti na kojima je Bosna sazdana i bez kojih nema ni nas, naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - piše u poruci Kavazovića.

Bulent Korkmaz, predsjednik TIKA-inog Ureda za Bliski istok i Afriku, ispred ove agencije prisustvovao je današnjoj ceremoniji otvorenja izložbe i konferenciji. U razgovoru s novinarom AA, Kormaz je izrazio veliku sreću i zadovoljstvo zbog činjenice da je TIKA dala svoju podršku obilježavanju jednog događaja koji je, kako i sam ističe, najbolji pokazatelj i simbol tolerancije, zajedničkog življenja i multikulturalnosti.

-TIKA je agencija koja djeluje u 170 zemalja, imamo urede u 60 zemalja i godišnje realizuje oko 2.000 projekata, čiji se značajan dio odnosi na uspostavljanju održavanja mira - rekao je Korkmaz.

Podsjetio je da je sredstvima TIKA-e ovih dana uspješno obavljena restauracija nadgrobnog spomenika Moše Rafaela Attiasa, poznatog i kao Zeki Efendi Rafaelović, čovjeka koji je prenio i prepričao događaj za koji se veže Sarajevski purim, odnosno spašavanje Jevreja prije 200 godina. Korkmaz je dodao kako je za TIKA-u posebno značajan i interesantan taj nadgrobni spomenik na Jevrejskom groblju u Sarajevu, koji je karakterističan po tome što je ispisan na tri jezika, bosanskom, hebrejskom i turskom - arapskim pismom.

Mehmed Ruždi paša pokušao je 1819. godine od uglednih sarajevskih Jevreja iznuditi veći iznos novca, te ih je zatvorio i zaprijetio smrtnom kaznom. Međutim, muslimani Sarajeva su oslobodili svoje komšije Jevreje i optužili Ruždi-pašu kod Sultana. Od tada Jevreji slave svake godine Sarajevski purim, tj. oslobađanje sarajevskih Jevreja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.