Petak, 07.05.2021.
FOTO: Edina Zuko/PIXSELL

Dva snažna zemljotresa kod Zagreba, prijavljene štete u Sisku i Petrinji

Dva snažna zemljotresa jačine 5,2 i pet stepeni po Richteru pogodila su jutros područje Hrvatske u 6:28 sati i 7:49 sati.

Podrhtavanje tla osjetilo se i u našoj zemlji, na području Bihaća i Prijedora. Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra, epicentar prvog zemljotresa u 6:28 sati je bio 50 kilometara jugoistočno od Zagreba i 13 kilometara jugozapadno od Siska, na dubini od dva kilometra.

Materijalna šteta prijavljena je u Sisku i Petrinji. 

Zemljotres je u Sisku istjerao je građane na ulice. U cijelom gradu su se oglasili alarmi na automobilima. Prve informacije govore da je u stanovima pričinjena znatna šteta, pomicao je i rušio namještaj, slike sa zidova i slično, prenosi Hina.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović kaže da građani također prijavljuju štetu od zemljotresa, uglavnom je riječ o popucanim zidovima i dimnjacima.

Mnogi ljudi u centru Zagreba izašli su također iz svojih zgrada. Prema podacima Javne vatrogasne službe Grada Zagreba, na području Zagreba nisu zabilježene materijalne štete niti je bilo potrebno intervenirati.

Nakon zemljotresa u 6:28 sati, novi zemljotres jačine 5 stepeni pogodio je područje između Zagreba i Siska u 7:49 sati, objavio je Evropski mediteranski seizmološki centar.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da su, s obzirom na jačinu zemljotresa, mogući naknadni zemljotresi. Upozorio je kako treba paziti kod zgrada koje su pretrpjele oštećenja u Zagrebu u zemljotresu u martu, jer su puno opasnije i moguće su štete i na puno slabiju trešnju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh