navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučnici istraživali

Dva metra distance nije dovoljno: Evo koliko čestice mogu da putuju po hladnoći i gdje se najbrže šire

Novo istraživanje o koronavirusu pokazalo je da će prijenos putem respiratornih kapljica biti izraženiji tokom zimskih mjeseci.

Objavljeno: 20.10.2020. u 09:16
get url
text

Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu Nano Letters.  

- Otkrili smo da u većini situacija kapljice putuju na veće udaljenosti od dva metra, koliko Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da je potrebno da se distancira kako bi se zaštitili - istakao je jedan od autora studije Yanying Zhu sa Univerziteta Santa Barbara u Kaliforniji za Business Line.

Istraživanje je pokazalo i da su najopasnije zatvorene prostorije sa ugrađenim hladnjačama i niskim temperaturama, kao što su fabrike za preradu mesa, gdje kapljice mogu da "lete" i do šest metara.

U takvom okruženju virus je "posebno uporan" može da se zadrži duže nego inače, a može da bude zarazan "od nekoliko minuta do duže od jednog dana u različitim okruženjima".

- Ovo je možda objašnjenje za one događaje koji su bilu superprenosioci, a koji su zabelježeni u nekoliko fabrika za preradu mesa - dodao je Zhu.

Očekivano, studija je pokazala i da vruća i suha klima pomažu u lakšem isparavanju kapljica. U takvim uvjetima - zaražene kapljice pljuvačke iza sebe ostavljaju sitne fragmente virusa, koje se spajaju sa aerosolima koje se izbacuju govorom, kihanjem i kašljanjem.

- To su vrlo sitne čestice, obično manje od 10 mikrona. Mogu satima da stoje u zraku, tako da ljudi mogu da unesu te čestice disanjem - rekao je vodeći autor studije.

Suština je da je u ljetnim mjesecima lakši prijenos aerosolima, dok je u zimskim opasniji kontakt sa zaraženim kapljicama pljuvačke.

Naučnici su preporučili veću socijalnu distancu ako je prostorija prohladna i vlažna, a maske i filtere za zrak ako boravite u toplim, suhim prostorijama.