open-navfaktor-logo
search
Pozorište
Dva izvođenja predstave "Bullyng Collection" na sceni Sarajevskog ratnog teatra
U četvrtak i petak, 30. i 31. januara, na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra je predstava "Bullying Collection".
30.01.2020. u 08:17
get url
text
Detalj iz predstave

Predstava je nastala prema tekstovima Nejre Babić, Aleša Kurta, Sam Guzman i Ian McWethy, a u režiji Aleša Kurta.

Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore. Jer je važno i neophodno.

"Bullying Collection" je predstava sačinjena od niza scena koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema. Bulying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

- Osam glumaca je kroz niz scena progovorilo o temi o kojoj naše društvo savršeno šuti, o tome kako naše školstvo svoje probleme, neznanje, nesnalaženje i strah, gura pod veseli i šareni bosanski ćilim. I zato – ne prihvatam isprike svih onih koji će predstavi, eventualno, zamjeriti "poetičnost", "apstraktnost", jer ovo djelo, usuđujem se tvrditi, zahtijeva istu vrstu pažnje i znanja koju, ako ste roditelj, svakodnevno traži vaše dijete. Jedan dio problema i nastaje zbog naše nesposobnosti da slušamo, da čujemo, da se povežemo sa vlastitom djecom. "Bullying Collection" vam nudi slike, foto-robot nasilja, da bi ga lakše prepoznali, ulovili, zaustavili. Sjajni glumački ansambl SARTR-a, njih osam, posvećenih i preciznih, podsjećaju vas da se empatija vježba kao svako umijeće. Koreografija Branka Potočana nas uči da djeca, žrtve nasilja, o onom što ih muči, što ih razdire, najprije govore vlastitim tijelom, a tek potom, oni najsretniji, progovore i riječima - kazao je Almir Imširević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.