open-navfaktor-logo
search
Američki izbori
Dva dana uoči izbora ankete pokazuju: Biden vodi, ali moglo bi biti jako napeto
Dva dana uoči američkih izbora demokrat Joe Biden vodi u nacionalnim anketama pred predsjednikom Donaldom Trumpom, ali Trump polaže svoje nade u takozvane "swing" države koje bi mogle odrediti ishod utrke za Bijelu kuću.
01.11.2020. u 16:55
get url
text

Vodstvo Bidena u nacionalnim anketama bilo je relativno stabilno proteklih mjeseci usred zdravstvene krize. Prema posljednjoj anketi Reutersa i Ipsosa koja je provedena od 27. do 29. oktobra, Biden je u prednosti s 51 posto naspram 43 posto podrške Trumpu.

No Trump je još uvijek blizu Bidenu u dovoljno ključnih država. Za drugi mandat treba osvojiti najmanje 270 elektorskih glasova. Anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da je utrka i dalje tijesna u Floridi, Sjevernoj Karolini i Arizoni.

Trump također zaostaje pet posto u Pennsylvaniji i devet u Michiganu i Wisconsinu, što su još tri ključne države koje su mu pomogle da osvoji glasove izbornog kolegija 2016. i pobijedi demokratkinju Hillary Clinton, koja je prikupila više glasova birača.

Trump bi i bez osvajanja Michigana i Wisconsina mogao ponovno pobijediti ako osvoji sve savezne države koje je dobio 2016.

Trumpovo zaostajanje u anketama potaknuto je padom podrške ključnih grupa birača koje su mu pomogle 2016., bijelaca bez fakultetske diplome i starijih Amerikanaca, te neodobravanjem njegovog odgovora na pandemiju koronavirusa koja je dominirala izbornom kampanjom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.