open-navfaktor-logo
search
Drežnjaci
Dva brata u dvije reprezentacije: Mogu li Širokom donijeti deseti naslov prvaka?
I dok je Dario, koji je rođen 24. marta 1998. godine, igrao za BiH, njegov godinu dana mlađi brat Mateo s Hrvatskom je ostvario nekoliko značajnih rezultata na Evropskim prvenstvima
30.05.2019. u 16:40
get url
text

Utakmica koja će dati odgovor na pitanje ko će biti novi prvak Bosne i Hercegovine u košarci igra se večeras od 20 sati u dvorani Pecara. Poslije četiri utakmice rezultat u finalnoj seriji između Širokog i Sparsa je 2:2, a nakon petog duela znat ćemo ko će naslijediti Zrinjski, koji se prošle sezone okitio titulom prvaka BiH.

Igra ekipe iz Širokog tokom cijele sezone itekako ovisi o dvojici braće, Mateu i Dariju Drežnjaku. Dva brata koji koji su rođeni u razmaku od jedne godine nastupali su za različite reprezentacije. I dok je stariji brat Dario (202 cm, krilo), koji je rođen 24. marta 1998. godine, igrao za omladinske selekcije Bosne i Hercegovine, njegov godinu dana mlađi brat Mateo s mlađim selekcijama Hrvatske ostvario je nekoliko značajnih rezultata na Evropskim prvenstvima.

S U18 reprezentacijom Hrvatske Mateo je 2017. godine osvojio Evropsko prvenstvo B Divizije. Košarkaš koji igra na poziciji niskog krila (196 cm) imao je značajnu minutažu, a na turniru je u prosjeku igrao nešto više od 25 minuta. Postizao je 9,1 poen, te bilježio 5,1 skokova i 1,9 asistencija. Samo godinu danas kasnije mlađi od braće Drežnjak poražen je s Hrvatskom u finalu Eurobasketa A Divizije za košarkaše do 20 godina. Bolji od Hrvatske bio je domaćin Izrael. I na ovom turniru Mateo je u prosjeku na parketu provodio nešto više od 18 minuta, a postizao je 5,1 poen i hvatao 2,9 lopti.

Dva brata ove sezone imaju skoro identičan poenterski učinak. Mateo u prosjeku po utakmici postiže 12,43 poena, dok je Dario na "skoru" od 12,12 poena po susretu. Mateo je bolji asistent ove sezone. Bilježi 3,43 asistencije, dok je Dario na 1,55 upješnih dodavanja o među. Ipak, stariji brat Drežnjak je duplo bolji skakač sa 4,82 skokova po utakmici.

Koliko igra Širokog ovisi o Drežnjacima najbolje potvrđuju i njihovi nastupi u susretima finalne serije play-offa protiv Sparsa. U prvom meču u kojem je Široki na Pecari slavio sa 77:66 oba brata imala su dvocifren poenterski učinak. Dario je postigao 18, a Mateo je ubacio 13.

Najslabiju partiju dva brata odigrala su u drugoj utakmici, a zajedno su postigli tek 13 poena.

U trećoj utakmici u kojoj je iskusni Kenan Bajramović tricom sa zvukom sirene utišao Pecaru Mateo Drežnjak je ubacio 19, a Dario četiri poena.

Dvojica braće imaju velike zasluge što je serija produžena na maksimalnih pet susreta. U četvrtom duelu Mateo je zabio 19 poena i bio najefikasniji igrač utakmice koja se igrala u Sarajevu, a u kojoj je Široki s uvjerljivih 75:59 trijumfovao na Grbavici i seriju izjednačio na 2:2.

U rasprodanoj dvorani Pecara večeras će mnogo toga ovisiti o braći Drežnjak. Osvoji li Široki večeras naslov bit će to jubilarni deset naslov prvaka BiH za tim iz grada na Lištici, a prvi nakon 2012. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.