Pramila radi u odjelu za seksualno nasilje u područjima pogođenima ratom i pričala je o  jezivim detaljima ratnih zločina u Ukrajini, nakon što je UN-ov dužnosnik za AFP rekao kako ruskim vojnicima daju viagru kako bi silovali Ukrajinke.

Vijest je prenio Business Insider.

- To je taktika dehumaniziranja žrtve, vidi se iz svjedočanstva žena koje su to prošle. UN je potvrdio više od 100 slučajeva seksualnih napada u Ukrajini otkako je Rusija napala tu zemlju u februaru ove godine - rekla je Pramila i dodala kako ta brojka nije ni blizu realne jer je jako puno seksualnih napada nije prijavljeno.

Žrtve su, dodaje, uglavnom žene, iako su bila zabilježena i zlostavljanja muškaraca i djece. Prošli mjesec UN-ovi istražitelji objavili su kako su ruski vojnici u Ukrajini silovali djecu.

Najmlađe je imalo te četiri godine. 

- Na osnovu dokaza koje je prikupila komisija, zaključak je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini - rekao je Erik Mose, norveški sudija na čelu tročlane komisije koja je dala svoj izvještaj UN-u i dodao kako je komisija dokumentirala slučajeve silovanja i mučenja djece.

- U nekim slučajevima članovi porodice bili su natjerani gledati zločin. Najmlađa žrtva imala je četiri godine, najstarija 82 - dodao je norveški sudija.

Patten je rekla da je njena borba protiv seksualnog nasilja "borba protiv nekažnjivosti".

- Zato sam otišla u Ukrajinu u maju da pošaljem snažan signal žrtvama, da im kažem da smo uz njih i da ih zamolim da prekinu ćutanje - rekla je ona.

Ali to je bilo "također da se pošalje snažan signal silovateljima. Svijet ih gleda, a silovanje žene ili djevojčice, muškarca ili dječaka, neće biti bez posljedica".

Silovanje kao oružje rata prijavljeno je u sukobima širom svijeta, od Bosne do Demokratske Republike Kongo.

Ali rat u Ukrajini označio je prekretnicu u međunarodnim stavovima, rekla je dužnosnica UN-a.

- Sada postoji politička volja za borbu protiv nekažnjivosti, a danas postoji konsenzus o činjenici da se silovanja koriste kao vojna taktika, taktika terora - rekla je Patten.

Patten je rekla i da je zabrinuta zbog rizika od trgovine ljudima.

- Žene, djevojčice i djeca koji su pobjegli iz Ukrajine su veoma, veoma ranjivi, a za grabežljivce ovo što se dešava u toj zemlji nije tragedija već prilika - rekla je ona.

- Trgovina ljudima je nevidljiv zločin, ali je velika kriza.

Više od sedam miliona Ukrajinaca pobjeglo je od borbi u druge evropske zemlje od početka rata, kaže agencija UN-a za izbjeglice.