open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Duvnjak: Zdravorazumsko rješenje je izglasavanje Budžeta FBiH na sjednici 11. januara
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bi 11. januara trebalo da se izjasni o Prijedlogu budžeta FBiH za ovu godinu.
07.01.2021. u 19:37
get url
text
Jasmin Duvnjak

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u ovom domu, smatra da ne bi trebalo da postoji prepreka za izglasavanje Budžeta jer u suprotnom može uslijediti nepovoljan scenarij.

Podsjećamo, sjednica Doma naroda FBiH od 30. decembra je prekinuta jer je postojala opasnost da Budžet padne.

- Mnogo stvari nas usmjerava ka realnom i zdravorazumskom rješenju, a to je podržati Budžet koji je utvrdila Vlada FBiH i prateće zakone o izvršavanju budžeta. To jeste najznačajniji dokument koji se nalazi na sjednici Parlamenta FBiH. Razumijem da je dio delegata nezadovoljan činjenicom da se Budžet ne nalazi u redovnom parlamentarnom postupku, ali ne mogu razumjeti da odgovorni, zreli ljudi, mogu ove okolnosti i ovaj ambijent iskoristiti za bilo kakva politička nadmudrivanja - govori nam Duvnjak i dodaje:

- O nepovoljnom scenariju, neusvajanju Budžeta, ne mogu ni razmišljati, a koji bi mogao nanijeti najviše štete po građane. Budžet, koji ove godine iznosi nešto manje od 5,5 milijardi KM, nosi jednu vrlo bitnu stvar u ovom momentu za sve nas, on nosi garanciju stabilnosti funkcionisanja ekonomskog, socijalnog, ukupnog društvenog ambijenta, odnosno, sistema u FBiH. Dakle, garantuje stabilno funkcionisanje Federacije, izvršavanje obaveza koje ima FBiH i prava koje imaju penzioneri, boračke kategorije, socijalne. Kroz Budžet se servisiraju poticaji privredi, zapošljavanju. Nalazi se uduplan iznos, 60 miliona KM za podršku zdravstvenom sektoru, više od 230 miliona KM podrška kantonima, općinama, gradovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.