VEZANI TEKST - Izglasana Vlada sa manjkom Bošnjaka i viškom Hrvata, HDZ i DF zvanično u koaliciji u ZDK

- Koalicija je narušila Zakon o vladi kantona, a koji predviđa sastav od sedmero Bošnjaka, dvoje Hrvata i dvoje Srba. Po prijedlogu koalicije, Bošnjaci su zakinuti jer je nova Vlada ZDK izglasana u sastavu šestero Bošnjaka, troje Hrvata i dvoje Srba.

Želio bih podsjetiti sve da su oni neregularno prije mjesec dana izabrali predsjedavajućeg, rukovodstvo Skupštine, zakazali novu skupštinu pa su onda kada su se presabrali, shvatili da bi to moglo otići u ocjenu ustavnosti. Odustali su od takvog pokušaja i koliko-toliko se vratili u procedure propisane Ustavom i zakonom. Mnogo političke neodgovornosti, nezrelosti. Ako se po jutru dan poznaje, ovo kako su krenuli ja nisam optimista - govori nam Duvnjak.

Kaže kako je slična situacija bila od 2012. do 2014. kada je SDP predvodio vlast i u ovom kantonu.

VEZANI TEKST - Bašić: Ulazimo u neizvjesnu političku krizu, kod sastava nove Vlade ZDK grubo je prekršen zakon

- Takva situacija je bila još jednom kada je SDP predvodio vlast u kantonu 2012. godine, kada su izbacili SDA naprasno iz državne vlasti i pojedinih kantona, to je bila vlada Platforme i kantonom je tada vladao SDP, HDZ, SBB i Radom za boljitak. Mislim da je sadašnja situacija prevazišla i tadašnju.

Da ne budem ja neko ko daje crne prognoze, ne daj Bože, ne bih volio to zbog građana. Svi znamo kako je završila ta epizoda vladavine SDP-a iz 2012-2014. godine. Završilo je paljevinama vlada i velikim nemirima... - govori Duvnjak i dodaje:

- Od same najave formiranja ove koalicije, konglomerata, ne znam više koji je broj u pitanju, petorke, šestorke, sedmorke..., mnoge stvari su više nego groteskne. Mislim da bi se akteri političke scene, pogotovo ovi koji pretenduju da vode procese i vlast u ZDK, zbog građana ovog kantona trebali dobro uozbiljiti, ako je to ikako moguće.