open-navfaktor-logo
search
Na njegov zahtjev
Duvnjak o izdvajanju milion KM za MC Srebrenica: Podrška za širenje glasa istine, tolerancije i pomirenja
Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Parlamentu Federacije BiH Jasmin Duvnjak izrazio je danas zadovoljstvo nakon što je Vlada FBiH jučer prihvatila njegov zahjev u kojem je tražio da se po prvi put sistemski iz budžeta Federacije BiH planira u iznosu od jedan milion KM podrška za djelovanje i aktivnosti Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.
31.12.2021. u 10:31
get url
text

-  Obradovala me informacija da je Vlada FBiH prihvatila ovaj moj prijedlog. Bošnjački delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH su prilikom prošlogodišnje posjete Srebrenici obećali da će se izboriti za osiguranje stabilne finansijske podrške za ovu veoma značajnu instituciju - rekao je Duvnjak za Fenu.

Prema njegovim riječima, ovo je konkretna podrška za afirmaciju istine, pravde, mira i kulture sjećanja. Ovo je podrška za prevenciju sukoba i svih oblika mržnje i netrpeljivosti.

- Sjećanje na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini ne smijemo svesti samo na dan ukopa žrtava genocida, dan dženaza i sahrana. Djelatnost Memorijalnog centra nisu samo komemoracije, nego i kontinuirano i strateško djelovanje na polju borbe protiv negiranja i zaborava. Podrška za Srebrenica Memorial Center mora biti stalna, konkretna, sistemska, a ne kroz sadake i ad hoc donacije - kaže Duvnjak.

Naglašava kakav značaj u svijetu ima Američki memorijalni muzej Holokausta u Washingtonu, čiji je cilj zaštititi toleranciju i razumijevanje među ljudima kroz aktivno sudjelovanje te informisanje i educiranje društva. Bave se pitanjima rasizma, antisemitizma i spriječavanja genocida.

- Na sličan način Memorijalni centar Srebrenica na globalnom nivou bi mogao širiti glas istine, tolerancije i pomirenja - zaključio je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.