open-navfaktor-logo
search
Ljetna pauza u Parlamentu
Duvnjak: Nije tačno da je Dom naroda "groblje dobrih zakona"
U Parlamentu Federacije u toku je ljetna pauza, zastupnici i delegati su na kolektivnom godišnjem odmoru do 1. septembra. Zastupnički dom Parlamenta FBiH posljednju sjednicu je održao 27. jula, a Dom naroda 29. jula, s tim da je ta sjednica prekinuta, a nastavak slijedi u septembru.
04.08.2021. u 12:34
get url
text
Dom naroda FBiH

- Mi ćemo početkom septembra imati nastavak sjednice od 29. jula. Ostala nam je rasprava o Prijedlogu zakona o roditeljima njegovateljima. Da se taj zakon ostavi za septembar, imali smo direktnu intervenciju delegata HDZ-a jer smo zakon dobili to jutro kada se održavala sjednica. Nesporno je da zakon treba da dobije podršku, ali da bi rasprava bila kvalitetna i učinkovita, treba pažljivo razmotri predloženi dokument. U septembru ćemo glasati i o Prijedlogu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, izuzetno važan zakon, a tu je i imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH - govori nam Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH.

Jasmin Duvnjak

Dodaje kako je evidentno da Prijedlog zakona o zabrani pušenja neće biti razmatran u septembru.

- Očekujem da će se on na dnevnom redu Doma naroda naći do kraja godine. Ovom prilikom bih se osvrnuo na izjavu kolegice (Nasiha Pozder) iz Zastupničkog doma FBiH da smo mi (Dom naroda FBiH) "grobnica dobrih zakona i inicijativa". To je po meni pregrubo kazano i nije tačno. Mi u Domu naroda imamo određene probleme ili sporost u usvajanju pojedinih akata, ali bilo bi vrlo nefer i grubo kazati da smo groblje dobrih inicijativa i zakona. Pratimo u jednom sporijem tempu Zastupnički dom, ali ima i razloga zašto je tako. To je zato što je politička situacija vrlo teška, a sastav Doma naroda nije odraz parlamentarne većine koja postoji u Zastupničkom domu i onda je jasno da zakoni usljed komplikovane strukture i sastava Doma naroda, i političke heterogenosti, imaju sporiju dinamiku usvajanja - govori Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.