open-navfaktor-logo
search
Dom naroda i respiratori
Duvnjak: Nemojte da nam istraga bude "tek tako"; Marić: Promijeniti naziv u Odbor za javne nabavke
U Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine završena je rasprava o radu Odbora koji je formiran kako bi utvrdio sve činjenice u vezi s nabavkom respiratora iz Kine preko firme Srebrena malina i izvještaju koji je Odbor podnio Domu.
18.06.2020. u 16:16
get url
text
Jasmin Duvnjak

Jedni delegati su za to da Odbor treba da nastavi sa radom ali da se preinači u odbor za javne nabavke, dok delegati poput Jasmina Duvnjaka smatraju da pri Parlamentu FBiH postoji Komisija za sigurnost.

- Nemojte da nam parlamentarna istraga bude "tek tako". Što se mene tiče, smatram da izvještaj koji je sačinio Odbor pustimo pravosudnim institucijama, one imaju norme, zakone, procese. Dajem punu podršku onome što je uradio Odbor, ali odredbe Poslovnika normiraju Komisiju za sigurnost, neka se oni bave tim poslom - mišljenja je Duvnjak.

Na sličnom fonu je bio i delegat Aner Žuljević.

- Mislim da nema nikakve potrebe da očekujemo nekakav revolucionarni spektakl nakon izvještaja Odbora. Kada smo ga formirali pritisak je veliki bio prema domovima, i u tom momentu smo odgovorno pristupili. Ljudi iz Odbora su sa svoje strane uradili odličan posao. Uloga parlamentarnih odbora je da se neki pocesi pokrenu pred institucijama. Mislim da je vrlo opasno da razmatramo dodatne ovlasti - rekao je Žuljević.

Delegat Zvonko Marić je ipak mišljenja da Odbor treba da ostane.

- Da Dom naroda mijenja naziv u Odbor za provedbu javnih nabavki, produžava mu rad, naglo prekidanje stvara vakum dok se ne formira komisija. Što se mene tiče ne moram biti u sastavu odbora. Govorim radi precizne inicijative Senada Ahmetovića - rekao je Marić.

Delegatkinja Zdenka Džambas naglašava kako je i prvi put kada je formiran Odbor napravljen propust jer među članovima nema niti jedne žene.

- Ne dozvoljavam više da se to ponovi. U Odboru gdje sjedi osam članova treba da bude žena, a prema zakonu to je nekih 40 posto - rekla je ona.

Po završetku rasprave Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda, zatražio je pauzu kako bi se donijeli zaključci koji se tiču rada Odbora, izvještaja koji su sačinili.

- Jednoglasno prihvatanje izvještaja Odbora bit će naš odgovor na ono što su kolege radile i time ćemo poslati poruku javnosti. Izvještaj treba staviti na raspolaganje svima koji iskažu potrebu za njim. Nećemo ga slati na ovu ili onu adresu. Mi kao Dom moramo stati uz pravosudnu vlast i dati im punu podršku da se ovaj slučaj nepristrasno okonča do kraja kako bismo mi sačuvali svoju vjerodostojnost, osuditi napad na pravosudnu vlast - poručio je Martinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.