open-navfaktor-logo
search
Privilegija
Duvnjak: Na ukidanju "bijelog hljeba" u Domu naroda FBiH će se lomiti koplja
Ukidanje "bijelog hljeba" u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine moglo bi biti razmatrano do kraja godine u ovom domu, mišljenja je Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata bošnjačkom narodu u Domu naroda FBiH, koji je predložio izmjene zakona kojim bi se ukinula ova privilegija ili barem umanjila. 
24.09.2021. u 08:02
get url
text
Dom naroda FBiH

Podsjećamo, Duvnjak je u februaru ove godine u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, a kojima bi se ukinuo, ili barem umanjio "bijeli hljeb".

"Ne bih da kvarim pozitivnu atmosferu" 

Naime, "bijeli hljeb" je pomoć države delegatima koji se ne snađu nakon isteka mandata u smislu da se ne mogu vratiti na radno mjesto od prije mandata, da ne nađe zaposlenje. Ta pomoć traje 12 mjeseci u kojima delegati primaju istu onu plaću koju su imali za vrijeme mandata, a koja nije niža od 3.000 KM.

VEZANI TEKST - Duvnjak uputio u Dom naroda FBiH izmjene Zakona o plaćama, traži ukidanje "bijelog hljeba"

- Što se tiče zakona za ukidanje "bijelog hljeba", to bi na dnevnom redu moglo biti negdje do kraja ove godine. U krajnjem slučaju taj će se zakon sigurno naći na dnevnom redu Doma naroda do kraja ovog mandata, što je vrlo bitno jer mogućnost aktiviranja prava na "bijeli hljeb" je ustvari najčešća na kraju nekog mandata. Tada zastupnici, delegati, ministri koji završavaju mandat imaju pravo da aktiviraju "bijeli hljeb". Bit će veoma zanimljivo pratiti daljnju sudbinu tog zakonskog akta. Bit ću iskren i direktan i kazati da su u ovom trenutku u fokusu drugi važni zakoni, poput Zakona o PIO-u. Ne bih da kvarim pozitivnu atmosferu u Domu jer "bijeli hljeb" je nešto na čemu će se sigurno lomiti koplja - kazao nam je Duvnjak.

Delegat mora dokazati da se ne može vratiti na stari posao 

Podsjećamo, delegati koji su nakon isteka mandata ispunili uvjete za penziju nemaju pravo na "bijeli hljeb". Ako imaju pravo da se vrate, primjera radi, u bolnicu, kao nastavnik, profesor ili u neku firmu, nemaju pravo na "bijeli hljeb". Da bi ostvarili to pravo, moraju donijeti vjerodostojne isprave i izjave da ne mogu da se vrate na posao ili da ne ispunjavaju uvjete za penziju, da bi im Administrativna komisija odobrila pravo na "bijeli hljeb", i to traje za delegate godinu, a za savjetnike šest mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.