open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Duvnjak: Na sutrašnjoj sjednici očekujem političku odgovornost i trezvenost delegata
Delegati Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu izjašnjavat će se o rebalansu budžeta FBiH, ali i "antikorona" zakonu koji su neophodni kako bi se moglo krenuti u sanaciju ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom. U ovom trenutku postavlja se pitanje da li ima dovoljno ruku da se izglasaju ovi zakoni. Naime, od 58 delegata, potrebno je 30 ruku da bi se izglasao bilo koji zakon. 
27.04.2020. u 15:28
get url
text

Također, treba reći da je na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom pristigao veliki broj amandmana.

- Činjenica je da mi imamo tu slabiju prohodnost jer način popunjavanja Doma naroda je takav da mi nemamo one klasične parlamentarne većine koja je preslikana u odnosu na Vladu FBiH, Zastupnički dom FBiH. Ono što ja očekujem na sutrašnoj sjednici, uz uvažavanje različitih gledišta i različlitih stavova u vezi s ovim zakonima, jeste da delegati pokažu osjećaj za trenutak u kojem se nalazimo. I da pokažu jednu trezvenost, političku odgovornost. Niti jedno rješenje koje se pojavi, pa ni ova rješenja koja nam se nude, nisu idealna, ali su rješenja koja su realna, provodiva, koja će sigurno značajno ublažiti posljedice u ekonomsko-socijalnom smislu pandemije, odnosno, epidemije koronavirusa u Federaciji BiH - govori za Faktor Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, i dodaje:

- Sigurno će to biti jedna zanimljiva sjednica, dinamična. U svom ovom ambijentu i neizvjesnosti, pojavljuju se određene političke tenzije i neki pritisci. Ja ipak smatram, uvažavajući momenat, vrijeme u kojem djelujemo, činjenicu da se nalazimo u stanju krize, kao i cijeli svijet, da ćemo se fokusirati na konkretna rješenja koja su u našem prostoru, vremenu i kapacitetima najerealnija, i koja će u najbržem vremenskom roku dati određene rezultate koji će značiti smanjivanje svih tih silnih posljedica.

Duvnjak kaže kako je neprikladno čuti pojedine analitičare u Bosni i Hercegovini koji porede našu zemlju sa ekonomski mnogo jačim evropskim zemljama.

- Recimo, poređenja naše zemlje i Njemačke, gdje će se za suzbijanje ekonomskih posljedica izdvojiti milijarde eura, neprikladna su i mislim da se to ne treba činiti. Treba da hladne glave dođemo do najboljih rješenja, a to su ona koja su na našem prostoru, vremenu realno provodiva i koje će barem u određenoj mjeri ublažiti posljedice za vrijeme stanja nesreće, odnosno, ove pandemije - rekao je Duvnjak.

Na sutrašnjoj sjednici Doma naroda FBiH pored rebalansa budžeta za ovu godinu i "antikorona" zakona naći će se i Prijedlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće na teritoriji FBiH . Odluka o prihvatanju zaduženja po sporazumu o zajmu između BiH i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu, ali i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja FBiH u okviru instrumenata za brzo finansiranje MMF-a.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.