open-navfaktor-logo
search
Sutra sjednica
Duvnjak kolegama parlamentarcima: Skinimo privredi omču oko vrata
Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Kluba Bošnjaka, očekuje da će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine biti potvrđena odluka o imenovanju novog saziva Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.
08.09.2021. u 15:38
get url
text

Ostale kolege delegate on poziva da podrže odluku i tako "skinu omču oko vrata privredi" u Federaciji i državi BiH, pomognu privredi bar na taj način, kako je naveo.

Možda je malo poznato, ali nadležnosti i funkciniranje tog tijela su vrlo bitne za tržište kapitala, za ukupnu finansijsku i ekonomsku stabilnost, naglašava Duvnjak pozivajući kolege parlamentarce, posebno one iz opozicije, da pobijede vlastite rezerve i omoguće sutra rad Komisiji u punom sastavu budući da se posljedice njenog skoro dvogodišnjeg izostanka itekako osjećaju u zastoju investicija i projekata.

Duvnjak napominje da su nakon ponovljenog javnog poziva, imenovani kandidati iz sva tri konstitutivna naroda, kompetentni stručni ljudi, zbog čega nema zapreka za potvrđivanje odluke. Rezerve i sumnje pojedinih parlamentaraca smatra neutemeljenim, ali ako se eventualno i pokažu osnovanim, kolegama napominje da se mogu obratiti nadležnim adresama.

Bitno je da Komisija, s referentnim i stručno kompetentnim članovima, opet radi jer su njene nadležnosti izuzetno bitne, napominje Duvnjak.    

Napominje da je prilikom julske rasprave u Parlamentu, kada odluka nije donesena, iz opozicije a naročito iz redova srpskog naroda bilo primjedbi da od predloženih pet članova Komisije nijedan nije Srbin, ali i da je nakon ponovljenog konkursa, zadovoljen i taj kriterij. Bilo je također primjedbi da su neki od kandidata politički aktivni, a Duvnjak ističe da zasigurno više nisu i ako su nekad bili.

Ivo Tadić, predsjedavajući delegatskog kluba Hrvata, također očekuje da će sutra Dom naroda potvrditi odluku o imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Prema njegovoj izjavi, podržat će je 15 delegata koji su ujedno članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH odnosno HNS-a. Tadić vjeruje, kazao je, da će neophodnih još 15 glasova dati članovi klubova Bošnjaka, Srba i ostalih naroda. Posljedice izostanka odluke ne treba naglašavati, osjećaju se već skoro dvije godine, naglašava on, a naročito trpe privreda i banke.

Odluku o razrješenju, odnosno imenovanju novih članova Komisije za vrijednosne papire FBiH donio je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara uz neophodnu saglasnost dvoje dopredsjednika, Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

Da bi stupila na snagu, treba da je potvrdi dvodomni Federalni parlament gdje je ranije već podržana u Zastupničkom domu, a za sutra je sazvano i zasjedanje Doma naroda čije bi eventualno pozitivno glasanje značilo konačnu potvrdu. 

U aktu upućenom iz Čavarinog ureda u Parlament krajem maja ove godine, navedeno je da se zbog isteka mandata, razrješuju dužnosti Hasan Ćelam kao predsjednik Komisije i Matej Živković kao član, a imenuju novi članovi - Adnan Zukić, predsjednik, Matej Živković, zamjenik predsjednika, kao i Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika kao članovi.

U Čavarinoj odluci o razrješenju i imenovanju članova Komisije, koja sadarži i neophodne saglasnosti dvoje potpredsjednika Federacije BiH, navedeno je da će ona stupiti na snagu danom potvrde u Parlamentu Federacije BiH te će biti objavljena u Službenim novinama FBiH.

Komisija za vrijednosne papire FBiH je tijelo s čitavim spektrom nadležnosti. Puno je blokiranih procesa zbog toga što ne funkcioniše od novembra 2019. godine, naglašavali su u međuvremenu iz Udruženja poslodavaca FBiH i s drugih adresa.

Komisija ima široke regulatorne ovlasti, između ostalog reguliranje uvjeta, načina izdavanja i prometa vrijednosnih papira; odobravanje izdavanja dionica i drugih vrijednosnih papira preduzeća i banaka; odobravanje izdavanja vrijednosnih papira društava za upravljanje fondovima, investicijskih fondova, uzajamnih fondova i drugih pravnih osoba,reguliranje uvjeta i načina izdavanja obveznica kantona i općina; propisivanje pravila i nadzor prometa vrijednosnih papira, koji je zasnovan na razmjeni vrijednosnih papira i sistemu kotiranja, putem elektronskih sredstava; zaštitu interesa investitora; propisivanje i nadzor primjene standarda upravljanja dioničkim društvima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.