open-navfaktor-logo
search
Ukorio prijatelja
Duterte prozvao Putina: Ja ubijam kriminalce, a ne djecu i starije
Odlazeći filipinski predsjednik Rodrigo Duterte uputio je kritike na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ubijanja civila u Ukrajini, navodeći da, iako su njih dvojicu zvali ubicama, on ubija kriminalce, a ne djecu i starije.
24.05.2022. u 10:30
get url
text

Duterte, koji otvoreno zove Putina svojim idolom i prijateljem, ukorio ga je u utorak prvi put zbog ruske agresije na Ukrajinu. Također, okrivio je tromjesečni rat za skok globalnih cijena nafte koje su pogodile mnoge zemlje, uključujući Filipine.

Naglašavajući da ne osuđuje ruskog predsjednika, Duterte je rekao je da je to zapravo rat punih razmjera protiv suverene države.

Obraćajući se Putinu kao "prijatelju" te ruskoj ambasadi u Manili, Duterte ih je pozvao da prestanu s bombardovanjem i granatiranjem stambenih područja te da dozvole civilima da se sigurno evakuišu.

- Ja odlazim i ne znam kako da riješim problem. Vi morate riješiti rat između Ukrajine i Rusije prije nego što možemo uopće govoriti o vraćanju u normalnost - rekao je filipinski predsjednik, koji odlazi s funkcije 30. juna, kada završava njegov burni šestogodišnji mandat.

Duterte je vodio brutalnu borbu protiv trgovine narkoticima, u kojoj je ubijeno više od 6.000 osumnjičenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.