open-navfaktor-logo
search
Izvršni odbor
Duško Bajević sutra (ne)će biti imenovan za selektora Zmajeva
FSRS nema svog kandidata, odnosno i njihov prijedlog je Princ s Neretve 
20.12.2019. u 18:54
get url
text

Duško Bajević, proslavljeni bh. trener, gotovo je sigurno, vodit će Zmajeve u baražu za Evropsko prvenstvo koji će naš tim igrati u martu 2020. godine (polufinale 26. marta protiv Sjeverne Irske i eventualno finale 31. marta protiv boljeg iz duela Slovačka - Republika Irska).

Međutim, još je neizvjesno da li će legenda mostarskog Veleža sutra biti promovisan u nasljednika Roberta Prosinečkog.

Na posljednjoj sjednici IO održanoj prije osam dana u Sarajevu "usvojen je plan aktivnosti za imenovanje selektora A reprezentacije, kao i hodogram priprema za utakmice baraža". Proteklih godina bila je praksa da u izbor selektora aktivno budu uključeni članovi Odbora za savjetovanje i posredovanje - Duško Bajević i Sead Kajtaz. No, kako je Bajević sada kandidat broj 1, sada su zaduženja za razgovore dobili predsjednik i potpredsjednici.

- Nisam razgovarao ni s kim. I ja u medijima čitam da je Bajević glavni kandidat, a ne znam da li su sa njim ili sa još nekim kandidatima razgovarali predsjednik i potpredsjednici - kazao je Kajtaz za Faktor.

U pojedinim medijima se pojavila informacija i da će Mladen Krstajić, bivši selektor Srbije i aktuelni predsjednik Radnika iz Bijeljine, biti Bajevićev protivkandidat, i to kao prijedlog Fudbalskog saveza Republike Srpske. No, kako je za Faktor potvrdio jedan od članova Izvršnog odbora iz FSRS, ovaj Savez nema svog kandidata, odnosno jedini "zajednički prijedlog je Duško Bajević".

Naglasio je kako nije isključeno da je neko od njegovih kolega na svoju ruku razgovarao sa nekim od kandidata, ali to je okarakterisao kao "neozbiljan razgovor".

Stoga, Bajević ostaje kao jedini i najozbiljniji kandidat, a samo je pitanje da li će njegova promocija uslijediti sutra ili na prvoj narednoj sjednici u 2020. godini, što je uostalom i želja Princa s Neretve.

U svakom slučaju, kod članova IO, kako kod onih iz RS-a, tako i iz Federacije BiH, vlada zajednički stav da je Bajević u ovom trenutku najbolje rješenje. Legendarni Mostarac ima podršku i javnosti, a uz sve to, njegov autoritet i renome, trebali bi biti dovoljni da se poslože sve kockice u ispunjenju zajedničkog cilja - plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.