open-navfaktor-logo
search
Legendarni trener
Dušan Bajević ima prvi selektorski posao: Sedam godina nikoga nije vodio
Za legendu mostarskog Veleža ovo je prvi selektorski angažman
21.12.2019. u 13:42
get url
text

Legendarni trener Dušan Bajević novi je selektor Zmajeva, odlučio je danas Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Princ s Neretve vodit će bh. nacionalni tim u utakmici baraža za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske, a ukoliko Džeko i društvo dobiju tu bitku, ključnu utakmicu za odlazak na smotru najboljih selekcija Statog kontinenta igrat će protiv Slovačke ili Republike Irske. Mečevi su na rasporedu u martu i vrijedi istaći da će Zmajevi biti domaćini u prvoj, ali i eventualno finalnoj utakmici baraža.

Bajević je danas poručio da će računati na sve igrače i da će naknadno izabrati svoje saradnike, koje će verifikovati Izvršni odbor krovne kuće bh. fudbala.

Za legendu mostarskog Veleža ovo je prvi selektorski angažman, ali što se tiče trenerskih referenci, s pravom se može kazati da je on uz Ćiru Blaževića najuspješniji stručnjak koji je sjeo na klupu Zmajeva. Podsjetimo, Blažević je 1998. godine sa Hrvatskom osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Novi selektor Bosne i Hercegovine je kao trener bilježio vrhunske rezultate u Grčkoj. Vodio je tamošnje najveće klubove (AEK, Olympiacos, PAOK) i devet puta je osvajao prvenstvo Grčke, uz četiri Kupa i jednu titulu Superkupa Grčke. Uz to je osvojio Kup Jugoslavije 1987. s Veležom 

Radio je i u beogardskoj Crvenoj zvezdi, a ostat će upamćen po tome što je 10. marta 2007. godine u duelu protiv Vojvodine, nakon što su navijači skandiranjem tražili njegov odlazak, u 70. minuti napustio stadion i više se nije vraćao.

Posljednji trenerski angažman Dušana Bajevića završio je krajem 2012. godine kada je radio u Atromitosu.

Poslije toga radio je kao direktor u AEK-u. Vrijedi naglasiti s velikim uspjehom jer je tim iz Soluna prebrodio teška vremena i nakon ispadanja u niži rang zbog problema sa finansijama stigao i do Lige prvaka.

Bajević je odigrao veliku ulogu kod ukidanja suspenzije Fudbalskom savezu BiH 2011. godine. Bio je član Komiteta za normalizaciju.

U igračkoj karijeri ostavio je neizbrisiv trag u prvom timu Veleža, gdje je igrao od 1966. do 1975. godine, a onda odlazi u grčki AEK, sa kojim je osvojio dvije titule šampiona Grčke.

U Velež se vratio 1981. godine i u ovom klubu je igrao do kraja karijere, 1983. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 37 utakmica i postigao 29 golova.

Bio je učesnik Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974.

Rekorder je po broju postignutih golova u jednoj reprezentativnoj utakmici, u meču protiv Venecuele postigao je pet pogodaka ( 14. juni 1972. godine, Jugoslavija-Venecuela 10:0).

Sa 169 golova drugi je na listi najboljih strijelaca jugoslovenskog fudbalskog prvenstva svih vremena, a 1972. godine izabran je i za najboljeg fudbalera Jugoslavije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.