open-navfaktor-logo
search
Stranac na klupi
Đurovski: Hrvatska nikada ne bi napravila ono što je uradila Bosna i Hercegovina
Milko Đurovski, nekadašnji član Crvene zvezde, Partizana, Maribora, ali i bivši reprezentativac Jugoslavije i Makedonije s posebnom pažnjom pratio je mečeve kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
09.04.2021. u 10:30
get url
text

On je u razgovoru za agenciju Anadolija priznao da ga je silno obradovala senzacionalna pobjeda Sjeverne Makedonije na gostujućem terenu protiv Njemačke.

- Makedonci su na najbolji mogući način iskoristili sve prednosti Lige nacije. To je takmičenje koje vam daje priliku da se pobjedama protiv sebi ravnih protivnika napumpate samopouzdanjem i da jednog trenutka dođete u situaciju da se isprsite pred nekim velikanom evropskog fudbala. A, i Nijemci nisu više Nijemci, imaju sve više stranaca u svojoj reprezentaciji. Vjerovatno su ušli u utakmicu sa ubjeđenjem da će dati pet komada. Danas nikoga ne smijete da potcijenite. Pogotovo ako igrate protiv tima koji ima Gorana Pandeva, Elifa Elmasa i još par igrača visokog nivoa.

- Gledao sam prijenos cijele utakmice, baš me je zanimalo. Vjerujte mi da sam se u jednom trenutku zapitao da nisu kojim slučajem zamijenili dresove. Uprkos svim dešavanjima u vrhu Fudbalskog saveza, među makedonskim reprezentativcima vlada veliko drugarstvo koje je srž uspjeha. Ne bi me iznenadilo da i na Evropskom prvenstvu budu jedno od otkrovenja turnira - govori Đurovski.

Već dugi niz godina Đurovski živi u Sloveniji, ali ne krije da svim srcem navija za sve reprezentacije iz bivše SFR Jugoslavije.

- Slovenci su u vrijeme Srećka Kataneca imali kvalitet, sada ih krasi isključivo njemački mentalitet. Nemaju više jake individualce, sa izuzetkom Josipa Iličića koji uvijek ima neke svoje probleme. Imaju mnogo oscilacija u igri što se pokazalo i na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Naprave senzaciju protiv Hrvatske, a onda izgube od Kipra. Hrvati su također u velikom problemu, čeka ih smjena generacija, a to je vrlo komplikovan proces. U isto vrijeme, epitet viceprvaka svijeta predstavlja ogroman teret, sada ih svi protivnici shvataju na mnogo ozbiljniji način. Ali, Hrvati nikada neće dovesti stranca za selektora, kao što je to uradila Bosna i Hercegovina - veli 58-godišnjak koji je jedno vrijeme u trenerskoj karijeri sjedio na klupi Slavije iz Istočnog Sarajueva.

- Nisam za tu varijantu, šta fali Sjevernoj Makedoniji sa Igorom Angelovskim. Skloni smo tome da sumnjamo u domaće stručnjake. Mnogo je neregularnosti, ljudi više ne znaju da li je trener dobar zato što pobjeđuje ili zato što mu kupuju utakmice - iskren je na kraju razgovora za Anadolu Agency (AA) nekadašnji as Crvene zvezde i Partizana Đurovski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.