- Kandidati opozicije u RS-u nijednom svojom porukom, pozivom, inicijativom, nisu pokazali da su spremni realno saslušati zahtjeve bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u bh. entitetu RS. Izražavam punu podršku izabranim zastupnicima Pokreta za državu u njihovom glasanju po savjesti i po prinicipima te pozivam sve aktere da se suzdrže od pritisaka da se donose odluke koje neće donijeti ništa dobro Bošnjacima i Hrvatima u ovom bh. entitetu - izjavio je Duraković.

On naglašava i da je čitao dostupne dokumente vezane za programsko koaliranje u Federaciji BiH.

Potpuno su ignorisane i preskočene sve inicijative koje je uputio političkim subjektima u FBiH zamolivši da ih uvrste u taj sporazum, naveo je također Duraković.

- Ni riječi o "povratničkoj karti", o zakonu o službenim jezicima, o fondu za mobilnost stručnjaka prema izoliranim zajednicama, o komisiji za preporuke protiv diskriminacije u obrazovanju, od uspostave koordinacije načelnika, ministara i premijera u FBiH za razvojne podrške povratku.

Nećemo dozvoliti da se preko nas lome koplja i da naši ljudi ovdje, koji su manjina i koji nude alternativu u odnosima sa Banjalukom, urade bilo šta što će rezultirati kao štetno po odnos institucija prema Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu.

Ako treba, neka "propadnu" naši glasovi, ali nas nećete slomiti. Da ste pokazali minimum interesa - i vi u Federaciji kad ste pisali 'programe' za naše zahtjeve i vi u RS-u kao opozicija i neko ko je trebao ponuditi drugačiju politiku prema Bošnjacima i Hrvatima ovdje - a niste, mogli bismo razgovarati, izložiti se rizicima i trpiti udare - poručio je Ćamil Duraković.