Skupština KS

Duraković: Neograničeno bolovanje za roditelje djece s malignim oboljenjem

Objavljeno: 14.05.2019. u 13:18

Naglasila je da su prisustvo roditelja za sve vrijeme liječenja djeteta i materijalna sigurnost porodice jedni od najvažnijih uslova da bi proces liječenja tekao mirno i bio uspješan

Jasna Duraković

Zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo Jasna Duraković (Savez za bolju budućnost) uputila je Inicijativu za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju - Pravilnika o postupku i kriterijima o privremenoj spriječenosti za rad zbog povrede, bolesti ili druge spriječenosti za rad.

- Izmjena Pravilnika bi podrazumijevala da roditelj ima pravo na neograničeno bolovanje zbog njege djeteta oboljelog od maligne bolesti, odnosno onoliko koliko traje liječenje i rehabilitacija, kao i da će se roditelju osiguraniku isplaćivati puni iznos plaće - naglasila je.

Istakla je da se da je prema važećem Pravilniku, dužina trajanja spriječenosti za rad roditelja čije dijete se liječi od maligne bolesti šest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini.

- Kliničko liječenje djece koja imaju dijagnosticiran malignitet ili akutnu limfocitnu leukemiju traje od šest do osam mjeseci, nakon čega je dijete u remisiji i predstoji 18 mjeseci održavanja postojećeg stanja tokom kojeg dijete i dalje dobija citostatsku terapiju oralno - kazala je.

Duraković je naglasila da je tokom tih 18 mjeseci održavanja dijete imunokompromitovano, te da nije sposobno biti dio bilo kakvog kolektiva, i da ima posebnu ishranu i praćenje stanja bolesti.

Također je naglasila da su prisustvo roditelja za sve vrijeme liječenja djeteta i materijalna sigurnost porodice jedni od najvažnijih uslova da bi proces liječenja tekao mirno i bio uspješan.

Zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević aktuelizirala je problem sufinansiranja dijela troškova prenatalnih testova za trudnice.

- Neinvazivni prenatalni test je jedina mogućnost, pored amniocenteze koja je u određenim slučajevima previše rizična, da se sa 99,9 posto sigurnošću utvrdi postojanje hromosomskih poremećaja ploda. Cijena testa je visoka i iznosi više od 1.000 KM, te mnoge trudnice, nažalost, test ne mogu priuštiti - istakla je Dizdarević te dodala da neki kantoni u FBiH vrše sufinansiranje u iznosu 50 posto troškova testiranja.

Resornom ministarstvu uputila je pitanje da li se ti testovi finansiraju, koji je broj zahtjeva za refundiranjem razmatran u 2016., 2017. i 2018. godini, te koliko je zahtjeva odbijeno i da li postoji određeni akt koji definira kriterije koji se moraju ispuniti.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije