open-navfaktor-logo
search
Bivši načelnik Srebrenice
Duraković ne vjeruje u izvinjenje policajca iz Priboja: Njegovo pjevanje je mnogo uvjerljivije
Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik Srebrenice i smijenjeni predsjednik Skupštine općine Srebrenica, kazao je kako ne vjeruje u izvinjenje policajca Dragana Zekovića, jednog od aktera šokantnog slavlja u Priboju na kojem su se pjevale fašističke pjesme.
03.01.2022. u 17:11
get url
text

VEZANI TEKST - Policajci u Priboju Novu godinu slavili uz "Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice"

- Vidim da je policajac iz Priboja uputio javno izvinjenje Bošnjacima. Međutim, onakav trans prilikom pjevanja "sporne pesme" ne ide uz njegovo izvinjenje. Ali eto… Meni je njegovo pjevanje mnogo uvjerljivije – napisao je Duraković na Twitteru.

Podsjetimo, sinoć je portal sandžakpress.net objavio skalnalozni video iz jednog ugostiteljskog objekta u Priboju, kojeg je objavio pripadnik Policijske uprave Priboj u Srbiji Marko Pantović na svom Facebook profilu, a u kojem se zajedno sa starješinama i kolegama policajcima veseli uz stihove fašističke genocidne pjesme -"Srebrenice tako si mi mila, dabogda se tri put ponovila…", "Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice…", "Oj Fatima đe su ti dimije, u četnika oko Ledenika…"

 

Nakon što su video prenijeli mnogi mediji u regiji, Zeković se oglasio na društvenim mrežama, pravdajući se kako je odrastao i živi u multietničkoj sredini i kako ima puno prijatelja Bošnjaka, te da mu se "obeležavanje najsrećnijeg dana u životu – rođenje sina – preetvorilo u negativan kontekst usled nenamernog emitovanja sporne pesme".

VEZANI TEKST - Mešihat IZ u Srbiji traži kažnjavanje policajaca iz Priboja zbog pozivanja na novi genocid nad Bošnjacima

Iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji istakli su kako su neprihvatljivi skupovi na kojima se prisutni vesele uz stihove pjesama koje opisiju nesreću, zločin i genocid nad svojim bližnjim, pripadnikom druge vjere, a dodatni razlog za zabrinutost jeste kada to čine pripadnici policije, uz javno promoviranje putem društvenih mreža, što se mora hitno zaustaviti.

Pozvali su predsjednika Republike, Vlade i ministra policije, da procesuiraju i najstrožije sankcioniraju vinovnika ovog nemilog događaja, kako bi se Bošnjaci i svi muslimani koji žive na prostoru Srbije osjećali sigurno u svojim domovima i gradovima, te doprinosili boljoj budućnosti države i svih njenih građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.