open-navfaktor-logo
search
Historijska odluka
Duraković: Inzko danas učinio nešto što je civilizacijski trijumf
Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da je danas visoki predstavnik Valentin Inzko, nametnuvši dopune Krivičnog zakona BiH kojima se kažnjava negiranje genocida, učinio nešto što je civilizacijski trijumf.
23.07.2021. u 13:32
get url
text

- Inzko je obećao taj zakon još 2017. godine, a naša borba traje godinama od kraja rata do danas da se stane u kraj onima koji sistemski i institucionalno negiraju genocid dokazan presudama međunarodnih i domaćih sudova - naveo je Duraković u izjavi Feni.

Podsjeća da je Inzko jučer bio na mezaru Hatidže Mehmedović, kojoj je lično svojevremeno obećao da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

- Vjerovatno je on imao individualnu unutrašnju borbu da ne ode iz ove zemlje kao neko ko je slagao nas preživjele, kao neko ko je iznevjerio naše ubijene u genocidu. Sada može da ode iz Bosne i Hercegovine uz naš veliki pozdrav i ući će u historiju kao pozitivna ličnost, kao visoki predstavnik koji je nametnuo najznačajniju historijsku odluku za državu BiH i njenu budućnost - kazao je Duraković.

Srebrenčanin Alija Tabaković kaže da je ohrabrujuća činjenica da je visoki predstavnik nametnuo odluku kojom se kažnjava negiranja genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca.

- Volio bih da naši komšije Srbi shvate i prestanu s negiranjem genocida, da se odreknu onih koji su u njihove ime činile genocid. I vrijeme je da krenemo ka boljoj budućnosti svih naših naroda na ovim područjima. Ukoliko ne budu poštovali odluku svakako Bošnjacima preživjelim žrtvama genocida ostaje obaveza da podnosimo prijave za one koji budu veličali ratne zločine i zločince i odgavaraju pred zakonom za takve stvari - kazao je Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.