open-navfaktor-logo
search
Bivši načelnik
Duraković: 9. januar je dokaz koliko je važno da probosanske snage vrate Srebrenicu
Bivši načelnik Ćamil Duraković za Faktor kaže da su ove godine posebnu pažnju posvetili obilježavanju datuma koji označava početak genocida. Grad je ukrašen, zastavice su na svakom koraku. A priređen je i "poseban bogat program“
09.01.2020. u 11:11
get url
text

Od 2016. godine kada je za načelnika izabran Mladen Grujičić u Srebrenici je počelo institucionalno obilježavanje neustavnog praznika, 9. januara, dana RS-a.

Bivši načelnik Ćamil Duraković za Faktor kaže da su ove godine posebnu pažnju posvetili obilježavanju datuma koji označava početak genocida. Grad je ukrašen, zastavice su na svakom koraku. A priređen je i "poseban bogat program“.

-Ovo obilježavanje 9. januara samo nam pokazuje koliko je Srebrenica važan segment očuvanja suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Gubljenjem Srebrenice pokazalo se da je probosanskoj politici otet i posljednji mehanizam suprotstavljanja retrogradnim politikama iz Banje Luke. Kako nekima nije važno ko je načelnik Srebrenice, podsjetnik je činjenica da je općina Srebrenica od 2016. godine pokrovitelj obilježavanja neustavnog dana RS-a, što nikada nije bio slučaj do tada - navodi Duraković.

Poručuje kako Bošnjaci odlično znaju šta predstavlja 9. januar.

-Moji sugrađani Srbi isto tako znaju da su svi oni koji su 9. januara 1992. godine jednostrano proglasili Skupštinu srpskog naroda na Palama završili u zatvoru. Zato, što prije shvate koliko je ta odluka bila pogubna, koju je neko donio u ime cijelog jednog naroda, bit će nam svima lakše graditi bolju i svjetliju budućnost - ističe Duraković.

Danas je u Srebrenici planirano održavanje tribine na temu "Budućnost Srebrenice". Duraković kaže da će biti prisutno stotinjak uglednih i utjecajnih Srebreničana koji žive u Srebrenici i van nje, a svoj dolazak potvrdili su i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH Edin Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.