Srijeda, 28.07.2021.
h

Duraković: Pokradeni smo, CIK treba da poništi izbore u Srebrenici

Aktuelni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je za Fenu da bez obzira na ishod rezultata izbora u Srebrenici, institucije države BiH i međunarodne zajednice moraju shvatiti da 50 posto ukupnog broja glasova za srpskog kandidata dolazi iz Srbije.  

- Pokradeni smo, na stotine je onih koji su došli iz Srbije da glasaju, a brojni naši u inostranstvu nisu dobili na vrijeme materijale za izbore, niz je spornih biračkih mjesta za koje smo i ranije tražili nove posmatrače i veće prisustvo međunarodnih predstavnika. Konačno, uz sve to, nekako svi hoće da zaboravimo da je MUPRS-a ušao u prostorije Općine Srebrenica na mjesta gdje se čuvao izborni materijal. Dok se međusobno pitamo, koliko je ko uradio, i šta smo još mogli uraditi, kao da šaljemo poruku da je borba već gotova, pa se gubici sabiru, a nije - poručio je Duraković, javlja Fena.

Ističe da borba još traje i "nećemo odustati od jednog cilja, a to je ponavljanje ovih nefer i pokradenih izbora, te ispravljanje prevare koja nam je napravljena od onih politika koje žele Srebrenicu upisati u konačno vlasništvo entiteta RS, nastalog na genocidu i progonu, na masovnim grobnicima i koncentracionim logorima".

Duraković smatra da nije fer ni demokratski da načelnika biraju ljudi koji žive u drugoj državi te naglašava da Srebrenica "još uvijek nije pala“.

- Nećemo otići pokradeni i nećemo šapatom nestati. Da smo to htjeli, ostali bismo, razasuti od Amerike do Skandinavije. Ovo je naša zemlja, nema predaje, dok je zrno nade tu, vjerujem da ćemo poslije ovog izazova izaći kao pobjednici - kaže Duraković.

Poziva Centralnu izbornu komisiju BiH da poništi izbore u Srebrenici, te traži organizaciju i njihovo ponovno održavanje do kraja godine. Zahtijeva također od Tužilaštva BiH da pokrene istragu i utvrdi činjenice u vezi s okolnostima djelovanja pripadnika MUPRS-a koji su ušli u prostorije Općine Srebrenica.

Od međunarodne zajednice, Duraković je zatražio da radi očuvanja mira, stabilnosti i vladavine zakona osigura održavanje ponovljenih izbora u Stocu i Srebrenici, te da to bude ključni prioritet Vijeća za implementaciju mira u naredna dva mjeseca.

-Od našeg naroda u domovini i inostranstvu tražim da ostane 'hladne glave', ali široko otvorenih očiju. Molim ih da prate vijesti o Srebrenici, da pozovu naše Srebreničane da insistiraju na ponavljanju izbora, te da svojim žalbama upozore na propuste u provedbi izbora. Kada se izbori ponove, tražim da svi izađu na izbore, te podrže našu borbu protiv politika koje negiraju genocid i aktivno se bore protiv povrataka Bošnjaka na Drinu - poručio je za Fenu Duraković.

(Faktor.ba; Foto: Fena)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh