open-navfaktor-logo
search
Entiteti i narodi
Dunović: SNSD i HDZ nemaju podršku stranog faktora, to će biti obični stranački razgovori
Politička "ljubav" Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) na štetu države je nažalost već duži niz godina konstanta.
22.06.2021. u 14:01
get url
text

VEZANI TEKST - RTRS: Čavara prihvatio poziv Republike Srpske na razgovor o budućnosti BiH

Posljednja epizoda zove se "poziv za razgovor entiteta i konstitutivnih naroda o budućnosti BiH". Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara tu je inicijativu poslanu iz Banje Luke, naravno, objeručke prihvatio.

- Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta, neophodan. Bez obzira na to što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim – kazao je prošle sedmice Čavara.

Svaki dogovor dvojice pa onda poziv trećem, a sve izvan državnih institucija, iza sebe ima skrivene namjere koje moraju zabrinjavati svakog političkog aktera u BiH. Indikativno je da se međunarodna zajednica, prije svega Ured visokog predstavnika (OHR) i Delegacija Evropske unije u BiH nisu oglašavali u vezi sa "banjalučkom inicijativom".

U nedostatku njihove reakcije odmah se otvara bojazan da možda strani faktor u BiH nema ništa protiv "razgovora entiteta i konstitutivnih naroda o budućnosti BiH".

VEZANI TEKST - Mahmutbegović i Dunović: Čavara može razgovarati s kim želi, ali ne u ime entiteta

Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, u izjavi za Faktor kaže da SNSD i HDZBiH nemaju zeleno svjetlo međunarodne zajednice za njihov novi politički igrokaz.

- Ne vjerujem da imaju podršku međunarodne zajednice. To su samo novi, obični stranački razgovori SNSD-a i HDZ-a BiH. Koliko vidim, interes za sastankom na tu temu nije pokazala nijedna stranka kako u FBiH, tako i u drugom entitetu, Republici Srpskoj. Zato smatram da razgovori SNSD-a i HDZ-a BiH nemaju nikakvu konkretnu težinu i ne mogu ništa značiti za političke odnose u BiH – kazao je Dunović.

Nešto ranije potpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Dunović su o pozivu iz Banje Luke kazali kako "predsjednik FBiH Marinko Čavara može razgovarati s kim želi, pa čak i razmjenjivati mišljenja o budućnosti Bosne i Hercegovine, ali ne u ime entiteta već isključivo u svoje ime ili ime stranke kojoj pripada".

- O budućnosti Bosne i Hercegovine se ne može razgovarati između entiteta ili tri naroda, već isključivo u okviru nadležnih državnih institucija. Ukoliko postoji volja za razgovor na tu temu, adresa je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine – poručili su Mahmutbegović i Dunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.