open-navfaktor-logo
search
Jednoglasna odluka
Dunović o podizanju spomenika na Kazanima: Sarajevo se ovim izdiglo iznad mržnje i primitivizma
Povodom jednoglasne odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva o usvajanju prijedloga o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, reagovao je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović
30.09.2021. u 09:11
get url
text

- Otkako sam imenovan za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, sa svojim Kabinetom, insistiram na iznalaženju rješenja za izgradnju spomenika ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima. Radio sam na tome i sa prethodnim gradonačelnicima, kao i sa sadašnjom gradonačelnicom Benjaminom Karić, koja je iskazala interesovanje za izgradnju spomenika, i smatrao sam da ovo pitanje ne može biti predmet politizacije, niti ovisiti o ideološkom smjeru većine u gradskoj vlasti. Zbog toga me vijest da je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo prijedlog o podizanju spomenika posebno raduje. Sarajevo se ovim izdiglo iznad politikantstva, mržnje i primitivizma. Svaka žrtva zaslužuje adekvatno i dostojanstveno sjećanje - istakao je Dunović i dodao:

- Kao što insistiramo na sjećanju na žrtve zločina tzv. Vojske RS-a i Hrvatskog vijeća obrane, tako moramo prihvatiti istinu o Kazanima i suočiti se sa zločinima Mušana Topalovića Cace i osuđenih članova 10. brdske brigade, te pružiti ruku izvinjenja članovima porodica ubijenih. Samo tako će naša borba protiv agresora biti potpuno čista, kakva je i bila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.