open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SNSD-a
Dunović je za Dodika profesionalni Srbin, Evropu opet prepada muslimanima iz BiH
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska i njeni politički predstavnici ne učestvuju u pregovorima koji se posljednjih dana vode u Federaciji BiH među političkim partijama iz ovog entiteta.
02.12.2021. u 20:52
get url
text

- SNSD, a pretpostavljam i druge partije iz Republike Srpske, imat će šta da kažu posebno u vezi sa Domom naroda u Federaciji BiH, o kojem ne mogu da govore profesionalni Srbi poput Milana Dunovića i ostalih, koji su se uključili u proces predstavljajući se kao Srbi - rekao je lider SNSD-a.

Poručio je "da BiH ima problem sa velikomuslimanskim nacionalizmom čiji je glavni ideolog Bakir Izetbegović".

VEZANI TEKST - Izetbegović za BBC: Sankcije Dodiku nisu dovoljne, mora se uraditi više, očekujemo to od SAD-a
 
- Priča o funkcionalnoj BiH je samo paravan za stvaranje muslimanske države na Balkanu, a svi koji se s tim ne slažu treba da budu kažnjeni. Zato Bakir Izetbegović poziva SAD da upotrijebe nešto ubjedljivije protiv Republike Srpske od sankcija - rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše Izetbegovićevu izjavu da sankcije Dodiku nisu dovoljne i da se, kako kaže, mora uraditi nešto više i bolnije.

Dodik je upitao da li je Izetbegoviću na umu vojna intervencija i da li misli da će tako disciplinovati Srbe.

- Poziv na intervenciju protiv Republike Srpske dokaz je da muslimani ne žele dijalog ni dogovor. To bi trebalo da bude jasno svima koji su se upetljali u ovu krizu - rekao je Dodik.

Izetbegović je u razgovoru za BBC World News govorio o uzrocima aktuelne krize u Bosni i Hercegovini. Kada su u pitanju sankcije SAD-a Miloradu Dodiku, Izetbegović je naglasio da one nisu dovoljne, te da se mora uraditi nešto više.

- Nešto mnogo učinkovitije i bolnije za one koji stvaraju probleme bi se trebalo uraditi i moralo bi se uraditi. Očekujemo od SAD-a da to uradi. Oni to mogu. Evropska unija je zbunjena i za njih to nije jednostavno jer trebaju konsenzus, ali Amerikanci to mogu i trebaju uraditi – zaključio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.