open-navfaktor-logo
search
Promocija knjige
Đulić: Nudili su mi 100.000 KM da ne svjedočim o logorima tzv. Herceg-Bosne
Gledao sam smrti u oči, nudili su mi pare da se ne sjećam, rekao je Đulić
09.11.2018. u 22:20
get url
text

Pod motom "Da se ne zaboravi", a povodom 25. godišnjice rušenja Starog mosta, večeras je u mostarskom Centru za kulturu upriličena promocija knjige "Bili smo samo brojke - 233 dana u logorima" Amera Đulića. Knjiga je svjedočanstvo maloljetnika o patnjama i stradanju kroz koje je prošao u čak četiri logora. Počinje sa njegovim odrastanjem, kako se skrivao, gdje je uhapšen i kao maloljetnik odvojen od majke, te odveden u logore. U potresnom svjedočanstvu Đulić opisuje kako je kao 17-godišnjak prošao logore Koštana bolnica, Dretelj, Gabela i Heliodrom. Dva mjeseca mu je trebalo da sve prenese na papir. 

-Nisam mogao dopustiti da saznanja koja sam imao kao zatočenik u logorima tzv. Herceg-Bosne odnesem sa sobom u grob, jer dosta sam vidio i čuo i smatram da je moja moralna obaveza da o tome govorim. Mnogi koji su propatili više od mene šute i ne žele da se sjećaju - govori Đulić.

U knjizi Đulić spominje pedesetak imena zločinaca koji su bili loši prema njemu, ali i one fine ljude koji su mu pomagali. Zločinci spomenuti u knjizi nisu osuđeni, iako su procesuirani Kantonalni sud ih je oslobodio "zbog nedostatka dokaza".

-Nekad sam imao utisak da Kantonalni sud u Mostaru ima zadatak da oslobodi sve Hrvate i Bošnjake koji su optuženi za ratne zločine, da se sve zataška. To me najviše sekira. Iako vidim da nema pravde i iako se teško pomiriti s činjenicom da ti ljudi slobodno hodaju po Stocu, a neki su čak i na rukovodećim pozicijama, ja nikog ne mrzim i nikad im ne bih uradio ono što su oni meni - ističe Đulić.

Svjedočio je na sudovima od Mostara do Haga unatoč pritiscima i novčanim ponudama da to ne čini.

- Meni je nuđeno 100.000 KM da na sudu kažem kako se ničega ne sjećam - ističe.

Najteži trenutak u 233 dana pakla mu je bio kada je gledao kako mu ubijaju dva rođaka. U mislima je, prisjeća se, vidio sebe kako leži pored njih.

-Ta tri dana i dvije noći u Koštanoj bolnici su bili najteži dani u mom životu - poručio je Đulić.

Promociju je organizovalo Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca – Podružnica Mostar, a o ovom izuzetno značajnom djelu, govorili su doc. dr. Irma Marić, doc. dr. Edim Šator, te profesor Amer Obradović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.