open-navfaktor-logo
search
Burna polemika
Đulić: Mostar je danas izvorište neofašizma; Kordić: To su lažni moralizatori i falsifikatori
Obilježavanje 78. godišnjice oslobađanja Mostara u Drugom svjetskom ratu izazvalo je nove političke rasprave u gradu na Neretvi.
12.02.2023. u 10:32
get url
text
Mostar, godišnjica oslobašanja u Drugom svjetskom ratu

VEZANI TEKST - Đulić: Iduće godine doći ćemo pješke na Partizansko spomen-groblje u Mostaru

Pljušte teške riječi, a polemiku je začeo Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH, koji je, kako je prenijela Fena, kazao da je "Mostar danas izvorište i centar neofašizma".

On je to izjavio nakon što gradske vlasti nisu dozvolile mirnu šetnju učesnika od Trga Musala do Partizanskog spomen-groblja u Mostaru.

- O kojoj slobodi i o kojem jedinstvenom gradu govorimo? Mi živimo neofašizam, Mostar je danas izvorište neofašizma. Tamo gdje vlada HDZ, od antifašističkog naslijeđa nije ništa ostalo, preoravana su groblja, minirani su spomenici i 10 godina poslije rata, a kreator i nositelj te politike je predsjednik HDZ-a, prema tome ne možemo reći da u ovom gradu živimo punu slobodu. Kako bi se ti ljudi osjećali da ih na Dan mrtvih ili na Dan šehida autobusima pod oružanom pratnjom provedu do groblja - kazao je Đulić.

Reagirao je oštro Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, koji je kazao kako su oni koji su obilježavali godišnju oslobađanja Mostara "lažni moralizatori i falsifikatori načela antifašizma".

- Predstavljati se antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima je za svaku osudu. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti gnjusno nazivanje Mostara mjestom neofašizma

Oštro osuđujem takav javni govor, koji ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju. Duboko sam uvjeren kako smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela. Grad koji kao gradonačelnik predstavljam podržava i podržavat ce sve slobode, provoditi reforme, ali i reagirati na zlonamjerne postupke i izjave – napisao je Kordić na svom Facebook profilu.

 

U polemiku se saopćenjem za javnost uključio Gradski odbor SDP BiH Mostar.

- Izjava Maria Kordića kojom je osuo paljbu svima koji su na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru odali počast borcima za oslobađanje Mostara od Hitlerovih i Pavelićevih fašista sasvim je očekivana. Ako je netko u početku Kordićevog mandata gajio nadu da će isti iskoračiti iz šina politike HDZ-a, danas je svima jasno da je isti samo upakovao u ljepši celefon.

I dok Kordić u antifašistima vidi napad na "multikulturalnost i slobodu" Mostara, batinaši njegovog stranačkog kolege, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, Rade Bošnjaka premlaćuju naše sugrađane koji su se držali razotkriti višemilionski kriminalni kadrov HDZ-a.

Budući da je Bošnjak u ratu obavljao dužnost načelnika Općinskog stožera HVO-a Mostar u periodu kada je ova vlast miniranjem Partizanskog-spomen groblja, "promicala slobodu" ulicama Mostara izgledno je očekivati da će mu Kordić za svoj remek dio uređivati povelju grada za promicanje multikulturalnosti i sloboda – navodi se u saopćenju Gradkog odbora SDP-a Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.