open-navfaktor-logo
search
Dan pobjede nad fašizmom
Đulić: Jedina koheziona snaga BiH je njena antifašistička tradicija, sve drugo je razgradnja
Antifašisti Mostara, u povodu 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, danas su na Partizanskom spomen-groblju položili cvijeće i odali poštu svim palim borcima u Drugom svjetskom ratu, te civilnim žrtvama tog rata.
08.05.2020. u 14:04
get url
text

Sead Đulić iz Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar govoreći o značaju datuma kada je pobijeđen fašizam davne 1945. godine i o tome gdje smo danas, kazao da Bosna i Hercegovina ima jedan živi neofašizam.

- Mi živimo neofašizam u svakoj pori ovoga društva, iz svih struktura vlasti se ono kreira na najrazličitije načine. Toliko je toga, da smo se na mnoge pojavne oblike neofašizma navikli da ih više i ne prepoznajemo -  kazao je Đulić. Dodaje da je današnje obilježavanje vojne pobjede nad fašizmom 1945. godine podsjećanje na sve ono što je ona značila, ali i jedno nadahnuće i poticaj za vrijeme pred nama.

- Ovo je prilika za razmišljanje kako se danas suprostaviti svemu ovome i stvoriti jedan svenarodni, opći antifašistički pokret. Jedina koheziona snaga BiH je njena antifašistička tradicija, sve drugo je razgradnja, zato smo danas tu - poručio je Đulić. 

{$galerijaFotografija}

Aktivistkinja Irma Baralija ističe da u BiH, i generalno u svijetu, ima jako puno oblika i formi te da se  javlja svuda ponovo,"iako mislimo da smo ga pobijedili, ali nažalost nismo".

- BiH nije iznimka, pogotovo Mostar. Ovo je simbolično obilježavanje te pobjede, ali nama sada treba, možda više nego ikada, da ujedinimo snage jer neprijatelj je mnogo jak i treba nam da porazimo fašizam u Mostaru ponovo. Nadam se da ćemo to na neki način i uraditi na izborima koji će se desiti vrlo brzo - naglasila je Baralija.  

Dan pobjede nad fašizmom, Mostar, 08.05.2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.