open-navfaktor-logo
search
Godišnjica oslobođenja
Đulić: Iduće godine doći ćemo pješke na Partizansko spomen-groblje u Mostaru
Svečanom akademijom u mostarskom Narodnom pozorištu, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar, u subotu je održana centralna manifestacija u povodu 78. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.  
11.02.2023. u 14:00
get url
text

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH Sead Đulić kazao je kako je Mostar danas izvorište i centar neofašizma.

- Ni ove godine nije nam dopušteno da nakon okupljanja na Trgu Musala šetnjom krenemo prema Partizanskom spomen-groblju, o kojoj slobodi i o kojem jedinstvenom gradu mi govorimo? Mi živimo neofašizam, Mostar je danas izvorište neofašizma. Tamo gdje vlada HDZ, od antifašističkog naslijeđa nije ništa ostalo, preoravana su groblja, minirani su spomenici i 10 godina poslije rata, a kreator i nositelj te politike je predsjednik HDZ-a, prema tome ne možemo reći da u ovom gradu živimo punu slobodu. Kako bi se ti ljudi osjećali da ih na Dan mrtvih ili na Dan šehida autobusima pod oružanom pratnjom provedu do groblja - kazao je Đulić.

Istaknuo je da se s tim nikada neće pomirit, kao i da će za iduću godinu naći rješenje.

- Ova zabrana šetnje članova to je politička volja i tu nema nikakve dileme. Mislim da je motiv za to taj što u dobrom dijelu zemlje vladaju sljedbenici ideja poraženih 1945., a zna se da su tada poraženi fašisti, nacisti i, kako smo nekad govorili, njihove "domaće sluge" - kazao je Đulić.

On smatra da ta zabrana nema veze sa sigurnosnim razlozima, kao i da se iduće godine "neće ništa promijeniti jer je ista vlast".

- Promijenit ćemo se mi i drugačije ćemo to organizirati, ali ne bih još otkrivao kako. Iduće godine doći ćemo pješke na Partizansko groblje, pa neka nam zabrane - poručio je Đulić.

Dodao je kako je bilo koje slavljenje slobode nešto što bi svaki civiliziran čovjek trebao obilježavati.

- Čine se i greške, naravno, nitko od nas ne spori da u partizanskom pokretu nije bilo i grešaka, ali ne možemo od drveta ne vidjeti šumu. Mi smo 1945. u gradu dobili slobodu i da nije bilo tih partizana i antifašista ne bi bilo ZAVNOBIH-a, a da nije bilo ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, 1992. ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Nismo mi ovdje da bi veličali nešto što je bilo, nego da se sjetimo i odamo poštu svakom osmom stradalom građaninu Mostara u tom ratu, te da se nadahnemo i osnažimo za naše borbe danas - naglasio je Đulić.

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Lazo Đokić istaknuo je kako je veoma važno njegovati kulturu sjećanja.

- Veoma je važno biti prisutan na svim prostorima, brojem pokazati koliko nas ima, zato mi potegnemo tolike kilometre da dođemo u Mostar i pokažemo da smo zajedno i u dobru i u zlu. Loša je priča da nas antifašiste treba čuvati policija, mi koji smo za slobodu, toleranciju i zajedništvo nemamo nikakvih problema s narodom, ali imamo problema s onima koji huškaju i prave zlo. Mostarcima šaljem poruku da zanemare, odbace ono što se pod plaštom domoljublja ili bilo čega. Povećajmo prag tolerancije, njegujmo kulturu sjećanja, pokazujmo našim mladim naraštajima da je potrebno živjeti zajedno, jer samo zajedništvom možemo ići naprijed - poručio je Đokić.

Sejo Lisak iz UABNOR-a Centar Sarajevo mišljenja je da je policijska zabrana šetnje možda i dobra.

- Vrlo je teško to komentirati, ali možda je to, nažalost, dobro. Tu je mnogo ljudi, a dovoljno je da dođe jedan dečko od 15 godina, koji tada nije ni rođen, i da pravi probleme. Zašto da pravimo probleme, bitno je samo da se i na svečanoj akademiji, i na Musali i na Partizanskom groblju okupimo u što većem broju - kazao je Lisak.

Nakon akademije formirana je kolona autobusa na Trgu Musala za odlazak na Partizansko spomen groblje, gdje je položeno cvijeće i odana pošta palim antifašistima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.