navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uoči turneje

Đule Van Gogh za Faktor: Raduje me da je Sarajevo konačno dobilo rock festival

Ovo će biti turneja na kojoj ćemo svirati pjesme ubojitog i brzog ritma. Uželjeli smo se onoga da kada krenemo, ne stanemo i svi da se oznojimo, kaže harizmatični pjevač

Objavljeno: 09.06.2019. u 21:40
get url
text

Beogradski sastav "Van Gogh" je prije nepuna dva mjeseca predstavio novi album "More bez obala", koji će 20. juna i publici u Sarajevu približiti na promociji ovog muzičkog materijala, pratećeg LP-ja te istoimene knjige uz koju ide i DVD sa rođendanskog koncerta "Van Gogha".

- Imaćemo priliku da se sretnemo i sa poštovaocima naše muzike, a nakon press konferencije potpisivaćemo knjige u knjižari u shopping centru Alta. Najavićemo i festival "Live Stage" na kojem nastupamo u subotu 27. jula, po prvi put sa novim albumom - kaže na početku razgovora za Faktor lider grupe Zvonimir Đukić Đule.

Bend je trenutno u fazi snimanja spota za jednu od pjesama sa aktuelnog albuma.

- Došao je red na drugi spot za pjesmu "Gotovo je sve" sa našeg desetog studijskog albuma. Bit će to spot u kojem je, kao što sam naziv kaže "Gotovo je sve", ali se na njega nadovezuje slogan "vrijeme za obraz uz obraz je". Uradićemo spot i posvetićemo ga onima koji ne pristaju na zaborav, kao posvetu jednom vremenu iz kojeg mi dolazimo, 60-tim godinama. Ove 2019. godine obilježava se pola stoljeća od Woodstock festivala i filma "Easy Rider", kada su prvi put odigrane predstave "Kosa", od hippie kulture i dobre muzike - nastavlja muzičar, koji ne krije oduševljenje pokretanjem "Live Stagea".

- Raduje me da je Sarajevo poslije dugog niza godina dobilo festival, za koji vjerujem da će postati tradicionalan i praviti dobro raspoloženje pred augustovski Sarajevo Film Festival. Bit će to regionalno okupljanje bendova i muzičara na jednom mjestu, tamo gdje je rock and roll muzika uvijek imala dobru poziciju i za dobru publiku uvijek bila dobrodošla. Bit će fantastično i svako će naći neki stil za sebe i svoj ukus. Muzika nije stilski jednoobrazna, bit će to festival za svačije uho i svačiji temperament. "Van Gogh" dolazi sa novim albumom, predstavit ćemo kako pjesme koje ljudi dobro znaju i vole sa prethodnih, tako i pjesme sa novog albuma "More bez obala"- govori Đule.

Termini koncerata u BiH i regionu bit će objavljeni uskoro na Instagram i Facebook profilu grupe.

- Imat ćemo dosta koncerata. Vjerujem da će širom regiona publici biti na radost i po volji novi "Van Gogh" na turneji koju smo nazvali "Spremni za let". Grupa je u svom sastavu dobila novog poletnog, energičnog i ubojitog gitaristu. Poslije 12 godina Baneta je na gitari zamijenio mlađahni Stikani, koji je rifove i dobru energiju "Van Gogha" primio na jedan potpuno drugačiji, energičniji zvuk. To je ono što nam je trebalo. Ovo će biti turneja na kojoj ćemo svirati pjesme ubojitog i brzog ritma. Uželjeli smo se onoga da kada krenemo, ne stanemo i svi da se oznojimo - konstatuje harizmatični pjevač.

"Van Gogh" će i ove godine, 6. jula dijeliti binu na velikom i prestižnom EXIT festivalu sa bendom "Greta Van Fleet".

- Gitare su se vratile na novosadsku tvrđavu. Tokom ljeta sviraćemo na još nekoliko festivala, ali najveći broj koncerata nas čeka sljedeće godine. Ove godine smo dosta uradili, tako da ćemo birati koncerte na kojima ćemo svirati, kao i gradove. Nećemo odmah "zaholcati" mašinu, već ćemo to raditi odmjereno i, kao i do sada, mudro - naglašava Zvonimir.

Dodaje da su se članovi grupe sada više posvetili onom najvažnijem - zdravlju.

- Zdravlje se vratilo u normalu. Malo sam radio "generalku", posvetio sam se više sebi i promijenili smo navike. Srba i ja svakodnevno treniramo i vraćamo se u staru, dobru formu. Turneja je koliko slatka, toliko je i naporna. Valja odgovoriti svim obavezama - zaključuje na kraju muzičar.