open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Crne Gore
Đukanović: Otvoreni Balkan bi završio ratom i još ponekim genocidom, Abazoviću će suditi birači, sudovi i historija
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da će crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću "suditi birači, sudovi i historija" ukoliko bude vodio politiku koja je protiv interesa Crne Gore, te je ocijenio da je autorima ideje Otvorenog Balkana cilj nestanak Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije i dodao da bi se to sigurno završilo "ratom i još ponekim genocidom".
27.07.2022. u 19:26
get url
text

Đukanović je za vojvođanski portal Autonomija rekao da je Crna Gora dobila šansu za napredak u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom i dodao da je ta šansa ujedno i put do članstva u EU.

- Logično je da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU-a jer je u dosadašnjem toku pregovora daleko ispred svih zemalja-kandidata. Uz to, nema geopolitičkih nedoumica jer je već nekoliko godina usaglasila svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa EU-om - kazao je Đukanović.

VEZANI TEKST - Protesti u Crnoj Gori zbog temeljnog ugovora sa SPC-om: Zatražena smjena vlade Dritana Abazovića

Dodao je da je alternativa evropskom putu dobro poznata i da znači još dublje zaostajanje za evropskim nivoom ekonomskog i demokratskog razvoja i frekventni poremećaji regionalne stabilnosti.

Đukanović je rekao da je zbog toga bio tako kritičan prema vladinom manevru da prethodno usaglašenim prioritetima, koji se upravo tiču dobre dinamike na evropskom putu, veoma brzopleto pretpostavi temu potpisivanja Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Rekao je da i u Crnoj Gori i u susjedstvu ima dosta onih onih koji ne žele da vide Crnu Goru kao stabilnu, građansku, prosperitetnu državu i članicu EU-a.

- Ovim manevrom vlade oni su dobili poklon iz svojih historijskih snova. Šta god da je bio motiv za to, bilo kom državnom organu ili pojedincu, historijsku odgovornost neće moći da izbjegne  poručio je Đukanović.

Rekao je da je mnogo toga spornog u ugovoru sa SPC-om, prije svega jer je usvojen na brzinu i iza leđa javnosti, zatim "historiografski falsifikati, laži kojim SPC, kao najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma na Balkanu, pokušava da pomogne krađu crnogorske historije".

Dodao je da je i puno normi iz tog ugovora u sukobu sa Ustavom i sistemskim zakonima Crne Gore.

- I da ponovim, sve to razaranje Crne Gore pokušava da legitimiše Vlada Crne Gore - kazao je Đukanović.

VEZANI TEKST - Abazović podržao inicijativu "Otvoreni Balkan", podrška i SAD-a

On je ocijenio da je autorima ideje Otvorenog Balkana cilj nestanak Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije i dodao da bi se to sigurno završilo "ratom i još ponekim genocidom".

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera Crne Gore Dritana Abazovića koji je, nakon posjete Beogradu, izjavio da je tom "historijskom posjetom" uspio da "resetuje" odnose dve države, Đukanović je upitao "da li jedna, bilo koja posjeta, može da resetuje odnose kontaminirane gotovo dva vijeka".

Prema njegovim riječima, Srbija već dva vijeka ima "hegemonističku ulogu" na Zapadnom Balkanu, koja je "providno upakovana u zabrinutost zvaničnog Beograda za ugroženost Srba u regionu", prenose Vijesti.me.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.