open-navfaktor-logo
search
Osuđivanje agresije
Đukanović o zabrani za Lavrova: Rusija je već Crnu Goru stavila na spisak neprijateljskih zemalja
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je izjavio kako pokušaj ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da dobije dozvolu za prelet od zemalja koje su članice NATO-a i koje su 100-procentno usaglasile svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom, obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi.
08.06.2022. u 10:44
get url
text

Đukanović je prokomentarisao otkazivanje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji, koja je uslijedila nakon što su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zatvorile zračni prostor za Lavrovov avion.

Na pitanje da li, zbog donošenja odluke o zatvaranju zračnog prostora za Lavrovov avion, očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od Rusije, Đukanović je odgovorio:

- Svakako znate da je Rusija već Crnu Goru stavila na spisak neprijateljskih zemalja.

Kazao je kako je to dosta radikalan historijski obrt, podsjećajući da su njegova zemlja i Rusija prije koju godinu proslavile tri vijeka međudržavnih odnosa.

- Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike niti se kod nas promijenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo to je politika agresije - rekao je Đukanović.

Dodao je kako su mjere koje preduzimaju u funkciji odgovora na agresiju i u potpunosti 100-procentno usaglašene s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

- Siguran sam da je ministar Lavrov, ako je zaista ozbiljno razmišljao o tome da posjeti Srbiju, znao kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na zračnom putu između Moskve i Srbije - zaključio je Đukanović.

Govoreći o pokušaju puča 2016. u Crnoj Gori, kada se, kako je istakao, ta zemlja nalazila na pragu ulaska u NATO, a Rusija pokušala da upravlja njihovim izborom budućnosti, Đukanović je, u svjetlu današnjih dešavanja, rekao da je očigledno da je Rusija odabrala strategiju destrukcije prema Zapadu.

- U okviru Zapada posebno u odnosu na Evropu i takođe je očigledno da tu destrukciju pokušava da realizuje preko svih evropskih punktova. Zapadni Balkan joj svakako predstavlja inspirativno područje za dalju realizaciju svoje destruktivne doktrine prema Evropi. Najprije zato što na zapadnom Balkanu još uvijek nemamo dovoljno jake države, a u tom regionu živi stanovništvo koje historijski ima dosta utemeljene proruske sentimente.

I Rusija se sada vrlo vješto i vrlo neodgovorno poigrava sa tim sentimentom. Dakle, do kad sve ovo može trajati? Sve dotle dok se ne uspostavi jedan razumniji odnos na relaciji Istok-Zapad, dok se ne obnovi dijalog na relaciji Evropa – Rusija, a očigledno da su zato potrebni određeni preduvjeti koje Rusija mora, prije svega, ispuniti u Ukrajini. Mora se zaustaviti agresija i mora se zaustaviti pogibija ljudi u Ukrajini i moraju se obnoviti neki normalni međususjedski odnosi između te dvije države - kazao je.

Govoreći o članstvu u NATO-u za Crnu Goru u svjetlu aktuelne situacije Đukanović je rekao kako misli da je danas svima jasno da rat u Ukrajini nije samo rat protiv Ukrajine.

- Rat u Ukrajini je rat protiv evropskog jedinstva i evropskog sistema vrijednosti. Ipak se pokazuje da je NATO alijansa veoma pouzdan kolektivni sistem sigurnosti za sve članice i veoma važan garant mira i odvraćanja od agresije i za zemlje koje nisu članice, imajući u vidu poziciju koju na globalnoj sigurnosnoj sceni ima evroatlanski savez - rekao je Đukanović.

Ali, benefiti od članstva u NATO, kada je Crna Gora u pitanju, kako je rekao, su višestruki.

- Danas se Crna Gora u očima svojih građana, u očima regiona i u očima investitora prepoznaje kao mnogo pouzdanije mjesto za život i za biznis nego prije nekoliko godina - zaključio je Đukanović i preporučio svima koji imaju dilemu da je NATO dobar izbor za sigurnost i prosperitet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.