open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Đukanović nije povrijedio Ustav kada je komentarisao ustoličenje Joanikija
Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da predsjednik države Milo Đukanović nije povrijedio Ustav kada je u avgustu prošle godine komentarisao ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.
04.02.2022. u 13:45
get url
text

- Ustavni sud Crne Gore, u sastavu: predsjednik Suda Budimir Šćepanović i sudije –   Milorad Gogić, Miodrag Iličković i Desanka Lopičić na sjednici od 4. februara 2022. godine, u predmetu U-IV br. 1/21, po predlogu za pokretanje postupka da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, nije donio Odluku jer Predlog Odluke sudije izvjestioca nije dobio potrebnu većinu (1:3) - saopšteno je iz tog suda, a prenosi RTCG.

Kao kršenje Ustava, iz parlamentarne većine naveli su dvije Đukanovićeve izjave od 28. avgusta prošle godine na Cetinju, u kojima je sugerisao da Srpska pravoslavna crkva obavi ustoličenje mitropolita Joanikija van Cetinja i kada je najavio da će i on biti na Cetinju 5. septembra na dan ustoličenja sa građanima koji se protive tom činu.

- Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države - kazao je tada Đukanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.