Prvostepenu presudu izrekao mu je Općinski sud u Širokom Brijegu, a po optužnici koju je protiv njega podigao i zastupao zamjenik glavnog kantonalnog tužioca Mladen Hrstić.

VEZANI TEKST - Uhapšena grupa Sade Đuguma koja je reketirala biznismena i kidnapovala njega i njegovu majku

Đugum se teretio da je nakon što je u martu 2018. godine oštećena T. T. raskinula s njim ljubavnu vezu, u više navrata joj, putem telefona s više brojeva upućivao ozbiljne prijetnje po život i tijelo i uznemiravao je.

Kako se navodi u optužnici, on joj je 1. marta 2018. poslao fotografiju ženskog lica sa povredama kako bi je zastrašio, te joj na taj način dao do znanja šta joj se može dogoditi ako mu se zamjeri.

Također je i 21. aprila iste godine u Vukovarskoj ulici u Posušju, u blizini diskoteke "Gaudeamus", ispred motela "Penava" u kojem je tada odsjela T. T., nakon što je nazvao i rekao joj je da siđe ispred motela kako bi razgovarali i kako bi joj on predao neke njene stvari, a nakon što je T. T. to odbila, ponovo joj je ozbiljno zaprijetio da će joj napraviti problem u klubu dok bude pjevala i da će je prebiti i ošišati naćelavo.

- Na taj način je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz čl. 183. st. 1. KZ-a FBiH - navedeno je u optužnici, odnosno prvostepenoj presudi.

Ova presuda je nepravomoćna i na nju stranke imaju pravo izjaviti žalbu, a o kojoj će odlučivati Kantonalni sud u Širokom Brijegu, naveli su iz Tužilaštva ZHK.